II. János Pál pápának harminc évig volt bensőséges kapcsolata egy nővel

Több száz levelet és fényképet mutatott be a Lengyel Nemzeti Könyvtár a BBC-nek a pápa és egy lengyel származású amerikai nő három évtizeden át tartó kapcsolatáról. II. János Pál azonban nem szegte meg a cölibátust a kutatók szerint. 

Az Egyesült Államokban élő, de lengyel gyökerekkel rendelkező Anna-Teresa Tymieniecka filozófusnő és a későbbi pápa 1973-ban kezdődő barátságában a testiség nem játszott szerepet a kutatók szerint. Nincs nyoma a levelekben, hogy a pápa megszegte volna tisztasági fogadalmát. A levélváltást eddig a nyilvánosságtól elzárva tartotta a könyvtár.

Tymieniecka egy filozófiai témájú írása miatt kereste meg az akkoriban krakkói érseki tisztségét betöltő Karol Józef Wojtyłát. Az 50 éves nő Lengyelországba utazott, hogy megvitassa vele a kérdést. Ez után kezdődött köztük a levelezés, amely a kezdeti hivatalosabb hangról hamarosan személyesebbre és meghittebbre változott.

Úgy döntöttek, együtt dolgoznak Wojtyła könyvének, a The Acting Personnek a bővebb változatán. Gyakran találkoztak, hol kettesben, hol Wojtyła titkárának társaságában. 1974-ben a férfi azt írta, az asszony négy korábbi levelét is újraolvasta, mert "olyan sokat jelentettek neki, és olyan személyesek voltak".

A könyvtárban őrzött fényképeken Karol Wojtyla hétköznapi arcát láthatjuk. Tymienkieckával sétákat tettek a vidéken, együtt síeltek és kirándultak. A nő még a Vatikánban is meglátogatta.

1976-ban, amikor Wojtyla egy konferenciára látogatott az Egyesült Államokba, a nő meghívta, hogy vele és a családja New England-i otthonában töltse ezt az időt.

Az ott tartózkodása alatt erős érzelmeket vallhatott meg a későbbi pápának, mert a férfi ezt követő levelei arról árulkodtak, hogy küzd azzal, hogy keresztény keretek között találjon értelmezést a barátságuknak. 

Egy 1976 szeptemberében kelt levélben így fogalmaz: "Drága Teresám, Megkaptam mindhárom leveledet. Arról írsz, hogy darabokra szakadsz, de nem találok választ ezekre a szavakra." Ugyanakkor "Isten ajándékának" nevezi a nőt.

A BBC nem látta az asszony leveleit, amelyekre Wojtyła hivatkozik. Az archívumnak 2008-ban, hat évvel a halála előtt maga Tymienkiecka adta el a másolatokat, köztük ezeket a leveleket is, a BBC-nek átadott anyagból azonban már hiányoztak.

Marsha Malinowski, a ritka kéziratokkal foglalkozó kereskedő, aki a levelek eladását is bonyolította, úgy véli, hogy kapcsolatuk kezdetén Tymienkiecka szerelmes volt Wojtyla érsekbe. "Szerintem ez tükröződik a levelezésben is" – mondta el a BBC-nek.

Wojtyla az asszonynak ajándékozta egyik legnagyobb becsben tartott tulajdonát, egy skapulárét, egy kis szentképet egy nyakláncon. "Már egy éve keresem a választ azokra a szavakra, hogy "Hozzád tartozom!" és most végre, mielőtt elhagyom Lengyelországot, megtaláltam a módját egy skapuláréval."

A férfi pápává választását követően is tartotta a kapcsolatot Tymienieckával. 

A pápa életét jól ismerők azonban felhívják a figyelmet, hogy Wojtyla több nővel is barátságot ápolt. Wanda Poltawska pszichiáterrel is évekig levelezett. Tymienkiecka levelei azonban helyenként érzelemmel telibbek, és gyakran birkózik bennük a kapcsolatuk jelentésével.

II. János Pál pápa 2005-ben hunyt el. 27 évig ült a pápai trónuson. 2014-ben avatták szenté. Ez az eljárás általában igen hosszadalmas, esetében azonban mindössze kilenc évvel a halála után sor került erre.

A Vatikán a procedúra során átnézi a jelölt hivatalos és magánjellegű iratait is. A BBC-nek nem sikerült kiderítenie, hogy a Vatikán ismerte-e a most nyilvánosságra került dokumentumokat. 

Megkeresésükre a Szentek Ügyeinek Kongregációja azt válaszolta, hogy a katolikus hívekre van bízva, hogy eldöntsék, beküldik-e a dokumentumokat.

"Eleget tettünk a kötelességnek" – áll a szervezete BBC-hez eljuttatott közleményében. "Tanulmányoztunk minden dokumentumot, amit a felhívásra a hívők elküldtek és azokat az iratokat is, amelyek a fontos archívumokban fellelhetőek voltak."

A Lengyel Nemzeti Könyvtár vitatja, hogy a Tymieniecka és Wojtyła közötti kapcsolat egyedülálló lett volna. Az intézmény szerint mindössze egy volt a számos kapcsolat közül, amit a pápa élete során ápolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.