Komoly anyagi gondokkal küszködik II. Erzsébet

Nincs minden rendben a világ egyik leggazdagabb asszonya, II. Erzsébet brit uralkodó pénzügyei körül. A királynő jelenleg állami látogatáson van Németországban, ahol ­Angela Merkel szövetségi kancellárral is találkozik. A 89. évének betöltésével egyre kevesebbet utazó ­uralkodó indulásának napján került nyilvánosságra elmúlt évi költségvetése, amelyből kiderült, hogy a Skót Nemzeti Párt vezette tartományi kormány többé nem járul hozzá az udvar finanszírozásához.

Angela Merkel és II. Erzsébet Berlinben
Michael Sohn / Reuters

A korábbi megegyezés értelmében a monarchia megkapja az államkincstártól a koronabirtokok nyereségéből származó összeg 15 százalékát. Ám most a skótokhoz kerül át a területek feletti ellenőrzés, s a tartományi kormányfő, Nicola Sturgeon nem kívánja a profit megfelelő részét átutalni az udvar számlájára. Ezzel a királyi büdzsében mintegy kétmillió fontos lyuk keletkezik.

A friss hírek szerint ráadásul elkerülhetetlenné vált a Buckingham-palota 150 millió fontra becsült teljes modernizálása. A felújítás idejére II. Erzsébet várhatóan a wind­sori kastélyba helyezi át udvartartását. Megfelelő elszállásolásról kell azonban gondoskodni András yorki, illetve Eduárd wessexi herceg és családja számára is. Az 1703-ban épült, 775 teremből álló, London szívében található kastélyt utoljára az ötvenes években újították fel teljesen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.