Így vészelhető át az allergiaszezon

Szemégés, tüsszögés, és a szűnni nem akaró orrfújás - ezek a tünetek minden allergiás számára ismerősek. A pollenek ráadásul mindenhova eljutnak, ezért nincs menekvés előlük. Néhány egyszerű tippel azonban kevésbé lesz kínzó az allergia!

1. Tartsuk távol a virágport a lakástól!

Persze ilyen gyönyörű időben többet szellőztetünk, mégis, ha tehetjük, csukjuk be az ablakokat és porszívózzunk fel azonnal. Érdemes ilyenkor egyébként naponta-kétnaponta porszívózni és az ágyneműket, pokrócokat hetente forró vízben kimosni. A légkondicionáló berendezéseket is ellenőrizni kell, ugyanis bármilyen szellőzőnyíláson utat találhatnak maguknak a pollenek. Ha már a portörléstől is allergiás tüsszögőrohamot kap valaki, érdemes maszkot használnia közben.

2. Szabaduljunk meg a testünkön lévő pollenektől!

Ha a lakással végeztünk, a bőrünk és hajunk felületén megtapadt virágporról se feledkezzünk meg. Lefekvés előtt zuhanyozzunk le és mossunk hajat. A napszemüvegünket is tisztítsuk meg!

3. Tervezzük meg, mikor töltünk hosszabb időt a szabadban!

A nap folyamán nem egyenletes a szabadban található pollenkoncentráció. Általában a legmagasabb reggel 5 és 10 óra között, a legalacsonyabb pedig az esti órákban. Az sem mindegy, milyen idő van, a meleg, szeles napok ugyanis segítik a pollenek mozgását, szemben az esős, hűvös idővel.

4. Takarjuk el szánkat és szemünket!

Nem kell feltétlenül lemondanunk a szabadban töltött percekről, viszont érdemes a kirándulásokra beszerezni valamilyen kendőt, amivel eltakarhatjuk a szánkat és orrunkat, és egy szemüveget, ami védi a szemeket.

5. Tisztítsuk meg a házi kedvenceket is!

Hazaérve hiába takarítunk ki, zuhanyozunk le, kutyánk szőrén rengeteg pollen képes megtapadni. Ezért, ha hagyják magukat, a kutyákat is tanácsos megfürdetni a séták után.

(Forrás:Medipress)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.