Így tűnik el a Jeges-tenger jégpáncélja

Rekordsebességgel olvad a Jeges-tenger jégpáncélja. Az olvadás mértéke 1979 óta, vagyis amióta műholdas megfigyeléssel mérik az Északi-sark jegét, idén a legaggasztóbb.

A Jeges-tengeren a jégpáncél nyár végére visszahúzódik, majd télvíz idején újra megnő, de évről évre egyre nagyobb része olvad el véglegesen. 2009 nyarának végén 5,10 millió, 2010-ben 4,76 millió négyzetkilométerre csökkent a jéggel borított terület, míg az idén már 4 millió négyzetkilométer alá esett vissza.

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatala egy animációt készített, mely a jégpáncél mozgását mutatja be a Jeges-tengeren. A térképen látható a tengeri jég kiterjedése. A fekete terület jelöli a napi átlagot 1979 és 2000 között. Idén júliusban rendkívül gyors olvadás történt, így történelmi mélypont alá csökkent a jégpáncél kiterjedése.

A szakemberek szerint a drasztikus olvadás oka elsősorban a globális felmelegedés és az üvegházhatású gázok emberi kibocsájtása, de természetes okok is hozzájárulnak az olvadáshoz, így például az az augusztusi hatalmas vihar, mely a jég jelentős részét elpusztította.

A szakemberek félelmei szerint a Jeges-tengeren előbb-utóbb már csak az elnevezésben marad meg a jég. A megfagyott víztömeg egyre kisebbedik, és folyamatosan vékonyodik is. Az előrejelzések szerint a teljes olvadás legkésőbb 2030-ig valószínűleg bekövetkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.