Így mosson olcsón és környezetbarát módon!

Manapság egyre több háziasszony dönt úgy, hogy alternatívát keres az eddig használt mosó- és tisztítószereire: a szódabikarbóna, az ecet, a mosódió és társaik kímélik a környezetet, a bőrünket és nem utolsósorban a pénztárcánkat is.

Aprított kálcium-karbonát, nátrium-hipoklorit oldat, nátrium-hidroxid – ez egy folyékony súrolószer dobozán olvasható néhány összetevő, alattuk pedig a figyelmeztetés: „Szem- és bőrizgató hatású. Ne használjuk más termékekkel kombináltan, mert veszélyes gáz (klór) szabadulhat fel!”

Egy átlagos háztartásban rengeteg tisztítószer sorakozik a polcokon, mást-mást használunk padlófényezésre, felmosásra, a vízkő eltüntetésére, a WC-kagyló fertőtlenítésére, ablakpucolásra vagy a konyhapult letörlésére – és akkor még nem is beszéltünk a különféle mosóporokról, öblítőkről, vasaláskönnyítő adalékokról. A letörölt, letisztított felületeken és a kimosott ruhákban is számos vegyszermaradvány található, amelyek bőrrel érintkezve súlyos irritációt, viszketést, allergiás kiütéseket okozhatnak.

Manapság számos lehetőség van a hagyományos mosóporok kiváltására
Bernadett Szabó 2008.12.02. Digitális mosás illusztráció mosógép, mosópor,

A csecsemők és a különböző bőrbetegségben (pl. ekcéma, pikkelysömör, kontakt dermatitis, csalánkiütés) szenvedők különösen rosszul tolerálják a hagyományos mosószer–öblítő kombinációt. Viselés közben a ruha szálai közül – a bőr melegének hatására – elkezdenek kioldódni a vegyszermaradványok, amelyek irritálhatják az érzékeny bőrt. Szerencsére számos megoldás közül válaszhatunk, amivel nemcsak hogy bőrbarát, de pénztárca-barát is lesz a mosás!

Miből áll a biomosás?

Sokan ódzkodnak kipróbálni a mosószerek egyik legolcsóbb és legegyszerűbb alternatíváját, a mosódiót, amelyet Ázsiában már évszázadok óta használnak ruhák tisztítására. Vízzel érintkezve a szappanfa termésének héjából szaponin oldódik ki, amely felületaktív anyagként hat, segít a szennyeződések és az olajos foltok eltávolításában. Lényegében ugyanilyen elven működik a többi mosó- és tisztítószer, csak vegyszerekkel terhelve. A mosódió ezzel szemben 100%-ban természetes, hipoallergén, ezért bátran használható érzékeny bőr esetén. Enyhíti, egyes esetekben pedig képes megszüntetni is az ekcéma és a pikkelysömör kínzó tüneteit. Környezetbarát, komposztálható, eltünteti a dohos, penészes szagokat, és kiválóan oldja a zsíros szennyeződéseket.

Használata nagyon egyszerű: egy kis vászonzsákocskába tegyünk 6-8 darab fél mosódiót, és áztassuk be rövid időre egy kis meleg vízbe. Néhány perc után a szaponin elkezd kioldódni a héjakból, ezután öntsük az egészet a mosógépbe. A mosódió termésének enyhe, ecetre emlékeztető szaga van, ennek ellenére egyáltalán nincs szükség öblítőre, a megszáradt ruhákon ugyanis már csak friss, üde illat fog érződni.

Válasszunk olyan programot, amelyikből hiányzik az öblítés – a ruhák enélkül is puhák és friss illatúak lesznek –, így mosás közben jelentős mennyiségű vizet is megspórolhatunk. Elsőre talán furcsa lehet, de nyugodtan tegyünk az öblítőtartályba egy kevés sima, háztartási ecetet! Ez lággyá, kellemes tapintásúvá teszi a ruhákat, fertőtleníti őket, és használatával megelőzhető a mosógép vízkövesedése, az ecetszag pedig még mosás közben elillan. Az ecet mellé csöpögtethetünk 10-15 csepp jó minőségű, hígítatlan illóolajat, például levendulát vagy teafaolajat, ezek szintén fertőtlenítő hatással bírnak, igaz, illatanyaguk nem marad meg. Amennyiben mégsem szeretnénk lemondani az erőteljesebb illatokról, bioboltokban kapható az úgynevezett mosóparfüm, ebből az illóolajokból álló erős koncentrációból elég mindössze 15-20 cseppet használni.

Fontos megjegyezni, hogy a mosódió nem folttisztítószer. Az erősebb szennyeződéseket, mint a fű- vagy ételfoltok, érdemes mosás előtt kezelni, mondjuk marhaepeszappannal, de kiváló folteltávolító, elsősorban gyümölcsfoltokra a citrom is. Fehér ruhák esetén tegyünk a mosóportartályba 2-3 evőkanál szódabikarbónát, mosószódát vagy bóraxot, ezek nagyszerűen fehérítenek, oldják a zsírt, és még fertőtlenítenek is. Színes ruháknál azonban egyiket se használjuk, mert fakíthatják az anyagot!

A mosódió felhasználása nagyon sokrétű, alkalmas általános lemosószernek, fogmosásra, hajmosásra és akár háziállataink fürdetésére is. Következő cikkünkben erről is szó lesz, és megtudhatja azt is, hogyan lehet szódabikarbónával szőnyeget vagy éppen tűzhelyet tisztítani!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.