Így küzdje le a téli depressziót!

Ha borult és hideg az idő, sokan lehangoltnak érzik magukat, ami normális jelenség. A túl gyakori rosszkedv azonban a téli depresszió, más néven szezonális affektív zavar egyik figyelmeztető jele is lehet. Néhány dolog azonban enyhítheti a tüneteket.

Ha a téli depresszió tünetei, mint az álmosság, a szociális visszahúzódás, a lehangoltság és a koncentrációs nehézségek már munkahelyi vagy kapcsolati problémákat okoznak, itt az ideje segítséget kérni. A Mayo Klinika kutatói ugyanis különösen fontosnak tartják, hogy szakmai segítséget kapjanak azok, akik reménytelennek érzik helyzetüket, mivel akár kárt is tehetnek magukban a szezonális depresszió miatt. Amerikában minden ötödik lakos érintett ebben (75 százalékuk nő), de az északi országokban ez az állapot még gyakoribb.

"Sokan vannak, akik téli depressziótól szenvednek. Vannak azonban olyanok is, akiket sokkal súlyosabb tünetek kínoznak" – idézi a Medipress Dr. Mark Fryet, a klinika pszichiáterét. "A jó hír az, hogy a legtöbb esetben találunk olyan kezelést, amely segít átvészelni a pácienseknek a téli hónapokat."

 

Tippek, hogy a tüneteket enyhítsük:

A szakemberek azt javasolják, ha levertek, fáradékonyak, lehangoltak vagyunk, érdemes elmenni sétálni. A napfény ugyanis a szemen keresztül eljut az agyba, amely hatással van a hangulatunkért is felelős szerotoninreceptorokra. A kevés fény ráadásul nemcsak csökkenti a szerotonin szintjét, hanem fokozza a melatonin termelődését is, ami álmossá tesz. 

Érdemes tehát minél több időt a szabadban tölteni, de a természetes fényt helyettesíthetjük az úgynevezett fényterápiás eszközökkel is. Már heti háromszor fél óra fényterápia is segíthet.

Fontos a társaság is. Ne hagyjuk magunkon eluralkodni a tüneteket, találkozzunk ilyenkor is rendszeresen a barátainkkal és a családunkkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.