Így küldtek hamburgert az űrbe - videó

Egy csapat harvardi egyetemista arra volt kíváncsi, vajon hogyan vészeli át egy hamburger az űrutazást. A kísérletet végre hajtották és videóval dokumentálták is.

A Skyfall Művelet névre elkeresztelt kísérletet a Harvard Egyetem öt hallgatója hajtotta végre. A hamburgert lakkréteggel fújták le, hogy egybe maradjon, mielőtt egy héliummal töltött ballonnal felbocsájtották az égbe.

A hamburger az űr határáig tartó, közel 30 ezer méteres útját egy apró dobozba zárt kamera rögzítette a felbocsájtástól a „landolásig”. A diákok GPS segítségével találták meg a Massachusetts állambeli Starbridge-ben elengedett szendvicset néhány nappal a földet érés után Bostonban, egy fa tetején. A fán ragadt kísérleti alanyt előbb le akartál lőni, majd miután ezzel nem értek el sikert, fel kellett bérelni valakit, aki felmászik érte, ám időközben a hamburgernek lába kélt. Vélhetően egy mókus volt a tettes, ám erre már sosem fog fény derülni, a kamera ugyanis még a „bűntény” előtt lemerült.

A projekt 30 óra alatt valósult meg, a pénzt Jon Olinto, a B.good Burger étteremtulajdonosa biztosította. A férfinak 1000 dollár ért meg, hogy az ő hamburgere legyen az első az űrben.

A Műveletről készült videofelvétel vágott verziója felkerült a Youtube-ra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.