Így könnyebb betartani az újévi fogadalmakat

Ön tett fogadalmat az újévre, vagy tanulva a sok éves kudarcokból, inkább már nem is támaszt elvárásokat magával szemben? Gondolja át még egyszer! Összegyűjtöttünk 10 tanácsot, melyet ha megfogad, könnyebben veszi majd az akadályokat.

1. Fogalmazza meg pontosan céljait! Helytelen: Idén többet fogok sportolni. Helyes: Hetente két alkalommal egy órát kocogni vagy biciklizni fogok.

2. Maradjon a realitások talaján! Ha húsz kilótól szeretne megszabadulni, az aligha fog sikerülni három hónap alatt (emellett nem is egészséges rövid időn belül jelentős súlytöbblettől megszabadulni, pláne, ha ezt koplalással érné el). Készítsen egy megvalósítható, de azért nem túl megengedő, több hónapot felölelő tervet, és ne feledje, hogy a fogyás néhány hét alatt lelassul, és hosszú időn keresztül nem mozdul  majd a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta és edzésterv mellett sem, de az átalakulás ezalatt is folytatódik – kérdezze csak meg ismerőseit.

3. Örüljön az apró eredményeknek is, mert ha csak a nagy cél lebeg a szeme előtt, könnyen frusztrálttá válhat. Ha még sosem sportolt, kezdje heti egy-két alkalommal, de ehhez ragaszkodjon szigorúan. Az edzések száma és intenzitása idővel növelhető, és ha kitartó volt az első hetekben, akkor igényelni is fogja ezt.

4. Ne akarja az egész életét megváltoztatni egyetlen hónap alatt, hanem dolgozzon ki egy egész éves programot, melyben fokozatosan hagyja el rossz szokásait és veszi fel azokat, melyek javára válnak. Ez különösen akkor fontos, ha több fogadalmat is tett.

5. Helyezze magát nyomás alá, terveit ossza meg családjával, barátaival, így már csak miattuk sem fogja olyan könnyen feladni a küzdelmet. Kérje meg ismerőseit, hogy időnkét ellenőrizzék és figyelmeztessék, ha úgy ítélik meg, hogy kezd letérni a helyes útról. Lehet, hogy néha megbántva érzi majd magát, de hosszútávon hálás lesz nekik.

6. Ellenőrizze saját magát is! Jegyezze fel egy táblázatba, hogy mikor, miből mennyit fogyasztott, hogy mennyi ideig sportolt és milyen gyakorlatokat végzett, vagy mennyi pénzt költött el egy adott napon. Ha azt fogadta meg, hogy több időt tölt szeretteivel, vagy színesíti a családi programokat, egy közös falinaptárban vagy a hűtőre is kitűzhető táblázatba jelölje be, hogy mikor csinálnak házon kívüli és otthoni programokat. Az együtt töltött időről készítsen fényképeket vagy videó felvételeket.

7. Írjon naplót a fejlődéséről, kudarcairól, további terveiről és az ezekkel kapcsolatos érzéseiről. Legyen egészen őszinte és kritikus önmagával, hisz senkinek sem kell megmutatnia papírra vetett gondolatait. A naplót nem szükséges olvasgatni vagy hosszabb időn át megőrizni, ha betelik, meg is semmisítheti.

8. A rendszeresség a feltétele annak, hogy az új szokások természetessé váljanak. Ha például elhatározta, hogy megtanul egy új idegen nyelvet, jelölje ki a napokat és órákat, amikor ha törik, ha szakad, leül tanulni.

9. Régi, levetni vágyott szokásait helyettesítse újakkal, melyek elterelik a figyelmét at átmeneti hiányérzetről. Az esti tévénézés helyett olvasson, vagy menjen sétálni családtagjaival, barátaival. Feszültséglevezetés gyanánt a dohányzás helyett menjen ki néhány percre a szabadba, és lélegezzen mélyeket, vagy sétálgasson egy keveset, illetve végezzen lazító, nyújtó testgyakorlatokat.

10. Ne keseredjen el, ha néha hibázik. Egy szelet csokitorta miatt még nem kell felrúgni a diétát. Inkább találja ki, hogyan tehetné jóvá a visszaesést, például a következő edzés időtartamát toldja meg tíz perccel. Minden nap újabb lehetőségeket kínál céljai eléréséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.