Így készül a házi szaloncukor

A boltok polcai már november óta roskadoznak a zselés, kókuszos, marcipános, joghurtos és számtalan más ízesítésű szaloncukortól. Csak nagyon kevesen mernek arra vállalkozni, hogy saját kezűleg készítsék el, noha kevés hozzávaló és konyhai tapasztalat kell hozzá, a végeredmény pedig magáért beszél.

Mákos és diós bejgli, mézeskalács, szaloncukor - ezek a karácsony legemblematikusabb édességei. A boltban kapható cukrok ára széles skálán mozog, kapható már néhány száz forintos változat, ezek többnyire kakaós étbevonó masszával készülnek, a márkás, valódi csokoládéval borított szaloncukrokért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Azonban nemcsak a borsos ár miatt érdemes elgondolkozni azon, hogy házilag próbálkozzunk a finomság elkészítésével: az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) tavalyi felmérése szerint ugyanis transzzsírsavak nemcsak a különböző olajakban és margarinok­ban találhatóak meg, hanem azokban a termékekben is, amelyek ezek felhasználásával készülnek, így például a szaloncukrokban is. A bevizsgált szaloncukrok közül csak egyetlenegyet találtak, amelynek 2 gramm alatt volt a transzzsírtartalma. A transzzsírsavak jelentős kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában, de összefüggésbe hozhatók az elhízással, a cukorbetegséggel, de az Alzheimer-kórral is.

A nagy karácsonyi sütés-főzés közepette elsőre talán bonyolultnak tűnhet az otthoni szaloncukor-készítés, de mivel kevés összetevő szükségeltetik hozzá, és közös családi mókának sem utolsó, így azok is bátran belevághatnak, akik bizonytalanok saját konyhai képességeikben. Az alábbiakban néhány egyszerű, ugyanakkor különleges receptből válogattunk.

A Dolce Vita Blog málnás-mandulás szaloncukra igazán egyedi ízvilágot képvisel. A recepthez szükségünk lesz 20 dkg blansírozott, őrölt mandulára, 10 dkg porcukorra, bő fél-1 dl (házi) málnalekvárra és 10 dkg jó minőségű étcsokoládéra. (A málnalekvár helyett ízléstől függően használhatunk eper-, narancs- vagy éppen ribizlilekvárt is.)

Első lépésként keverjük össze a mandulát a porcukorral, majd adjuk hozzá a lekvárt. Lágyabb masszát kell kapnunk, nagyjából olyat, amilyen a marcipánkenyér állaga, az egészet tegyünk 1-2 órára, vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe. Ezután következhet a formázás, az elkészült kis hengereket tegyük sütőpapírra, majd mehetnek vissza kicsit a hűtőbe. Ezalatt forraljunk vizet, majd a lábos fölötti üvegtálban olvasszuk meg a csokoládét, és addig kevergessük, amíg minden kocka szépen el nem olvad. Legvégül jöhet a csokifürdő, a szaloncukrokat mártsuk az olvasztott csokiba, tegyük őket vissza a sütőpapírra és szilárdulásig a hűtőszekrénybe.

Az Időtetrisz oldalán található marcipános szaloncukor különlegessége, hogy a mandulalisztet vagy őrölt mandulát és porcukrot rózsavízzel és valamilyen egzotikus, 100%-os gyümölcslével, gránátalmalével, esetleg maracujalével kell összekeverni. A mandula és a porcukor aránya 1:1, a mennyiség attól függ, milyen sok szaloncukrot szeretnénk készíteni. A hozzávalók összekeverése után már csak meg kell formázni a cukrokat, és rövid hűtőszekrényes tartózkodás után szintén jó minőségű csokibevonat kerül rájuk.

Annak sem kell lemondania a szaloncukorról, aki cukorbeteg vagy a vonalaira szeretne figyelni, cukor nélkül is el lehet készíteni. Ennek a változatnak nem mandula, hanem dió az alapja, 50 dkg-ra lesz szükségünk. Miután megpirítottunk, őröljük finomra. Keverjük hozzá 2 citrom és 1 narancs reszelt héját, valamint a levüket, de a citromból elég csak az egyikét, néhány evőkanál házi lekvárt, és mehet bele még négy evőkanál valódi rum.

A "tésztából" kis hengereket formázunk, sütőpapírra helyezzük őket, közben elkészítjük a csokibevonatot. 15 dkg ét- vagy tejcsokit melegítsünk össze 1 kiskanál vajjal, ettől lesz majd a szaloncukor külseje szép fényes. A cukrokat egyesével mártsuk bele a csokiba, szilárdulás után az aljukat is csokizzuk, ha nem tökéletes a végeredmény, szzilárdulás után meleg késsel lehet javítani a bevonaton.

A gesztenyés szaloncukor sokak kedvence, az előzőekhez hasonlóan szintén egyszerűen készül. Egy csomag natúr gesztenyemasszát - fontos, hogy jó minőségűt válasszunk, ami igazi gesztenyéből készült - morzsoljunk egy tálba, majd ízesítsük néhány evőkanál mézzel és egy fél citrom reszelt héjával. Ha túl lágy a massza, tegyük hűtőbe, addig elkészíthetjük a bevonatot, nagyjából 5 dkg csokoládéból. A fentiekhez hasonló módon mártsuk egyesével csokiba a cukrokat. Ez a mennyiség kb. 25 darab szaloncukorra elegendő, viszont mivel a belseje romlandó, érdemes néhány napon belül elfogyasztani.

Elsőre talán bonyolultnak tűnhet az otthoni szaloncukor-készítés, de kevés összetevő szükségeltetik hozzá és közös családi mókának sem utolsó
Pilisvörösvár, 2013. december 9. Elkészült szaloncukrokat csomagolnak a Szamos Marcipán Kft. pilisvörösvári üzemében 2013. december 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.