Így fogj hozzá az otthoni jógagyakorláshoz!

Ha megfogadtuk, hogy ezentúl egészségesebben élünk, és mindennap végzünk valami testmozgást, a legegyszerűbb, ha mindennap jógázunk egy kicsit. Az egészségügyi hatásai rendkívül jók, segít a testsúlyunk kordában tartásában, és csökkenti a stresszt is. De hogyan vegyük rá magunkat?

"A legtöbb ember azt gondolja, nincs ideje semmire, de az egészsége a legfontosabb. Ami fontos, arra viszont muszáj időt szánnunk – hívta fel a figyelmet a jógaoktató. Elég, ha naponta húsz percet szánunk magunkra, és már pár nap elmúltával érezni fogjuk a gyakorlás áldásos hatását" – mondja Bilka Barbara jógaoktató.

Bármilyen munkát végzünk, bármilyen élethelyzetben vagyunk, muszáj naponta időt szakítanunk saját magunkra. Erre a minimum 20 perc jógagyakorlás az egyik legalkalmasabb: kevés helyet kíván, bárhol leteríthetjük a szőnyegünket, és kis erőfeszítéssel is javulást érhetünk el testi-lelki egészségünkben.

Munkahelyi jóga az Allianz Hungária tanácstermében
Munkahelyi jóga az Allianz Hungária tanácstermében

Ezek a pillanatok teszik lehetővé, hogy egy kis békét teremtsünk önmagunkban, hogy saját magunkkal foglalkozzunk, kilépjünk a mókuskerékből, elfeledkezve a mindennapi gondokról. A jóga gyakorlása ugyanakkor könnyűvé, rugalmassá és erőssé teszi a testünket, javítja az emésztésünket is, de szinte alig akad olyan testi folyamat, amire ne lenne kedvező hatással.

Ahogy mondják, a jóga célja maga a gyakorlás. Nincs kezdete és nincs vége, nincs elérendő feladata. Sokszor kell ismételni a gyakorlatokat, hogy az izmaink erőssé és rugalmassá váljanak, illetve megtaláljuk az utat saját magunkhoz, vagy a meditáció állapotához.

Öt tipp, hogyan gyakorolhatunk otthon, biztonságosan:

1. Látogass el minél gyakrabban jógaórákra. Bár a jóga tökéletesen alkalmas arra, hogy otthon és egyedül gyakorolj, de mindenképpen érdemes precízen elsajátítani a mozdulatokat és a mögöttük húzódó elgondolásokat. Így biztosan nem sérülsz meg, ha otthon gyakorolsz!

2. Keress videókat és oktatóanyagokat a neten. Hihetetlen mennyiségű DVD, Youtube-videó, könyv vagy bármilyen más formátum lelhető fel az interneten a jóga gyakorlásához, a legtöbb ingyen. Néha az is elég, ha végighallgatod, mit mond egy oktató az óra során, így követni tudod egy foglalkozás felépítését.

3. TV vagy jóga? Gondolkozz csak el, melyik a fontosabb. Döntsd el, hogy 20 perc erejéig nem kapcsolod be a tévédet, hanem inkább befelé figyelsz, és a saját fejlődéseddel foglalkozol.

4. Jóga az edzőteremben. Ha úgy gondolod, könnyebben megy, nyugodtan menj be egy fitneszterembe és végezd el ott a gyakorlatokat. Nem fognak ferdén rád nézni, sőt. Teljesen mindegy, hol vagy, amíg a figyelmedet odabent tartod.

5. Nem kell új dolgokat kitalálnod. Pihenj, lazíts csecsemőpózban, vagy csinálj végig pár napüdvözletet – ez bőven elég egy kis otthoni gyakorláshoz. Ha nem vagy biztos magadban, válassz egyszerű gyakorlatokat, amelyekben otthon érzed magad. Az eredmény ugyanúgy meglesz!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.