Így előzze meg a téli sportsérüléseket!

Télen is érdemes rendszeresen mozogni, illetve a szezonális sportok nyújtotta lehetőségeket kihasználni, ám az egészségmegőrzés érdekében néhány alapvető szabályt mindenképpen be kell tartani – írja a Medipress.

A sí- és snowboard-balesetek – például a ficam, a húzódás és a törés – rendkívül gyakoriak. „Nem számít a felkészültségi szint, bárkivel megtörténhet a baj a lejtőkön” – figyelmeztet Dr. Allston Stubbs, az egyesült államokbeli Wake Forest Baptista Orvosi Központ professzora az intézmény sajtóközleményében. „A sérülések többsége a nap végén következik be. Fontos tehát átgondolni, hogy az a bizonyos utolsó kör tényleg belefér-e, főleg akkor, ha fáradt az ember” – tette hozzá a szakértő.

Dr. Stubbs azokat a szabályokat is elárulta, melyek betartásával minimálisra csökkenthető a kockázat.

Kulcsfontosságú az izmok felkészítése a megerőltető mozgásra. Sporttevékenység előtt elengedhetetlen az alapos bemelegítés, hiszen a hideg izmok, ínak és ízületek sérülékenyebbek. Inkább maradjon a pálya szélén az, aki fáradt, vagy fáj valamije!

Érdemes órákat venni egy profi oktatótól, és tartózkodni a magányos lesiklástól.

Több réteg könnyű, laza, valamint víz- és szélálló ruhát szükséges viselni a téli sportolás alkalmával. Célszerű minden lehetséges védőfelszerelést beszerezni, természetesen a sisakot és az ízületvédőket is beleértve.

A lábbelivel szemben alapvető elvárás, hogy biztosítsa a meleget, a szárazságot és a boka megfelelő helyzetét.

Mozgás előtt, közben és után is gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről, lehetőleg víz formájában.

Sportolás utáni fájdalom jelentkezésekor hatékony lehet az érintett terület húszperces jegelése, majd néhány órás pihentetése. Ezt a rutint egy-két napon keresztül célszerű folytatni.

„A tanácsok megfogadása nem azt jelenti, hogy intsünk búcsút a felhőtlen időtöltésnek. Sőt, inkább lehetővé teszi a havas pályák örömteli kihasználását” – összegezte Dr. Stubbs.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.