Így halt meg III. Richárd

Két, fejre mért erős ütés okozta az angol király vesztét 1485. augusztus 22-én.

A brit Leicester Egyetem törvényszéki csapata CT és mikro-CT vizsgálatnak vetette alá a brit uralkodó több mint 500 éves csontvázát. Mint kiderült, a király halála előtt 11 sérülést szenvedett el a bosworthi ütközetben, ezek közül kilenc a koponyáját érte.

A sebesüléseiből a szakemberek arra következtetnek, hogy III. Richárd elveszthette sisakját a harctéren. Mint a szakemberek mondják, az a legvalószínűbb, hogy a koponyát ért két erős ütés okozta a király halálát. A kutatók szerint a halálos csapásokat pengében végződő fegyverrel, alabárddal, fejszével, karddal vagy ezekhez hasonló eszközzel mérték a trónt csak két évig bitorló uralkodóra. „A fejsérülések egybecsengnek a csata korabeli beszámolóival, melyek szerint Richárd otthagyta a sárban ragadt lovát, és a harc közben vesztette életét” – idézi a The Guardian Guy Rutty professzort, a  Leicester Egyetem munkatársát.

A fejet ért ütéseken kívül az utolsó angol királynak eltört a medencéje is - ez önmagában is végzetes lett volna. Feltételezik azonban, hogy ez már a halála után történhetett, a páncéljának ugyanis bírnia kellett volna az ütéseket.

Sarah Hainsworth professzor, a The Lancet című lapban megjelent tanulmány társszerzője megjegyezte, hogy az egykori uralkodó karján nem találtak védekezésre utaló nyomokat. Ebből arra következtetnek, hogy közvetlenül halála előtt fegyverekkel a kezében harcolhatott.

III. Richárd maradványait 2012 szeptemberében, Leicester egyik autóparkolójának betonja alatt találták meg. Az azóta zajló vizsgálatok során kiderült,  hogy ellentétben az elsősorban William Shakespeare drámáiban (VI. Henrik és III. Richárd) közvetített képpel, az uralkodó nem volt deformált. Gerincferdülése következtében volt ugyan egy kis púpja, ám azt a ruha tökéletesen eltakarta, és a csatatéren sem hátráltatta. A szakemberek szerint nem valószínű, hogy a király sántított.

A York-ház utolsó királyának csontvázát a tervek szerint  márciusban helyezik majd el leicesteri katedrális padlójába vájt mélyedésbe.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.