Igen kemény büntetést kapott a mohácsi uzsorás-duó

A pécsi bíróság szerdán hirdetett ítéletet két mohácsi férfi ellen, akik 2007-ben és 2008-ban tucatnyi alkalommal adtak uzsorakölcsönt, s a nem fizető adósokat agresszíven megzsarolták.

Az 54 éves éves G. Tamástól és a 40 éves Sz. Sándortól nehéz körülmények között élő mohácsi és környékbeli emberek kértek kölcsönt. A kért pénz sosem volt kevesebb 10 ezer forintnál, s általában nem haladta meg a 100 ezer forintot. Ha azonban az adósok nem vagy csak részben törlesztettek, akkor a tartozás gyorsan több százezer forintra nőtt, mivel a két férfi havi (sőt: néha heti!) 40-50 százalékos kamatot számolt fel. A nem fizetőket fenyegetéssel és veréssel késztették „jobb belátásra”, s a megfélemlített emberek sokáig nem mertek a rendőrséghez fordulni.

Miután megtörtént az első feljelentés, a rendőrség nyomozást indított, s az ügy mostanra eljutott az elsőfokú ítélethirdetésig. A pécsi bíróság úgy látta, hogy a G. Tamás 13, Sz. Sándor 9 esetben követte el a zsarolás bűntettét, s mindkét vádlottat bűnösnek találták jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében (azért nem uzsorabűntettben, mert az elkövetés idején még nem volt ilyen törvény). G. Tamást – akit önbíráskodásban is bűnösnek találtak – 9 év börtönre ítélte a bíróság, Sz. Sándorra 8 évet róttak ki. Mindkét férfit 10 évre eltiltották a közügyektől, emellett kettőjüket összesen mintegy 10 millió forint pénzbüntetéssel is megterhelték.

A bíróság súlyos ítéletében szerepet játszott, hogy a duó korábban már többször is elkövetett hasonló bűncselekményeket. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség és a vádlottak fellebbeztek, s így a per a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.