Igazságot szolgáltatnak a cetcápának

Letartóztattak két halászt Délnyugat-Kínában, miután a közösségi médiában villámgyorsan elterjedt és óriási felháborodást kiváltó fotók tanúsága szerint kifogtak egy példányt a világ legnagyobb halából, a súlyosan veszélyeztetett cetcápából.

Az állami Hszinhua hírügynökség szerint a két, Liao és Huang vezetéknevű férfi a gyanú szerint megölte, majd kilónkénti 2,5 jüanos áron eladta a cetcápa húsát. A Kínai Kommunista Párt tartományi vezetősége a helyi halászati főnök ellen is vizsgálatot indított „súlyos fegyelemsértés” gyanújával.

A kép óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában, ahol tömegek követeltek igazságot a darura függesztett óriási hal számára. Az internetezők a kifogott cetcápában felismerni vélték azt a példányt, amelyről a múlt héten egy a Behai partjaihoz közeli olajfúró torony munkásai tettek közzé képeket. Az állat a leírás szerint régi jó barátja a munkásoknak, aki az évnek ebben a szakában mindig meglátogatja őket.

Az áldozat?
Az áldozat?

Liao és Huang a kihallgatásán azzal védekezett, hogy az állat már halott volt, amikor rátaláltak. Ők csak a partra vitték a tetemet.

A világ legnagyobb hala Kínában is a veszélyeztetett fajok között van, ezért tilos halászni rá, és ha valakinek a hálójába akad, kötelessége szabadon ereszteni. A faj vadászata illegális a Fülöp-szigeteken, Indiában és Tajvanon is, de a jó pénzt hozó hús miatt továbbra is kedvelt zsákmánya az orvhalászoknak – írja a CNN.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.