Szárazság: szinte időzített bombaként ketyeg a VIII. kerület

Csaknem két héttel a fővárosra lecsapó hatalmas vihar után több fővárosi kerületben  még mindig hegyekben állnak a közterületeken a fákról az orkán által letépett ágak.

Az illetékes szervek a közlekedést akadályozó, utakra dőlt nagyobb fatörzseket ugyan felaprították és egy részüket elszállították, de az ágakkal – legalábbis a mai napig úgy tűnik –  nem igazán tudnak mit kezdeni.

A rengeteg leszakadt ág életveszélyes is lehet, ugyanis a hosszú ideje tartó, közel 40 fokos kánikulában az ágak, illetve a rajtuk lévő levelek teljesen kiszáradtak, így óriási tűzveszélyt jelentenek.

Találtunk olyan helyet a VIII. kerületben, amely szinte időzített bombaként ketyeg. A Losonci téren egy óvoda kerítése mellé van összehordva több tíz köbméter teljesen kiszáradt fahulladék, az óvoda kertjében - ahol napközben kint játszanak a gyerekek- pedig 10-15 méter magas fák állnak, kisebb erdőt alkotva. Ráadásul az óvoda, illetve a hozzá tartozó park a magas fákkal közvetlenül egy tízemeletes sorház aljában található, valamint a halomtól pár méterre több tucat autó parkol rendszeresen.

 

A gyújtós-szárazságú, több tíz köbméternyi fahulladék - amint azt videónk is bizonyítja - megfelelő feltételek esetén robbanásszerű hevességgel kaphat lángra. Vélhetően egy-két percen belül többméteres lánggal égne a halom, amelyről akadály nélkül terjedhetnének át a lángok a fölötte lévő lombkoronára, majd akár a tízemeletes házra is. Emiatt a környéken lakók is egyre jobban aggódnak.

Ráadásul a pár méteren belül parkoló több tucat autó is veszélyes egy potenciális tűz esetén, ugyanis akár több száz liter üzemanyaggal is lehet számolni, mint a tűz terjedését és hevességét fokozó tényezővel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.