Időseket megtámadó bandát ítéltek el Debrecenben

Húsz év fegyházbüntetésre ítélt idősek megtámadása ügyében két férfit emberölés, több rablás, testi sértés, magánlaksértés és személyi szabadság megsértése miatt szerdán a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet jogerős - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.
A közlemény szerint az ítélőtábla helybenhagyta a Debreceni Törvényszék januári döntését. A bíróság Elek Balázs által vezetett tanácsa megállapította, hogy a cselekményeket bűnszervezetben követték el és ezért a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A hat ember közül az első fokon megismételt eljárásban, a Debreceni Törvényszéken a legsúlyosabb büntetést a harmadrendű és a negyedrendű vádlott kapta: 20-20 év fegyházbüntetésre ítélték őket, utóbbit mint többszörös visszaesőt. A másodrendű vádlottat 15 év, a hatodrendűt pedig 11 év fegyházbüntetéssel sújtották. Az elsőrendű vádlottat - aki társait szállította több bűncselekmény helyszínére és ezért alkalmanként 30-50 ezer forintot kapott - 4 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték. Az ötödrendű vádlott többrendbeli lopás miatt 2 év 4 hónap börtönbüntetést szabtak ki, ez esetben az ítélet fellebbezés hiányában első fokon jogerőre emelkedett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2005 júliusa és októbere között - változó összetételben - 17 alkalommal hajtottak végre támadást idős emberek ellen, és egyik miskolci áldozatuk bele is halt a bántalmazásba. A bűncselekményeket összehangolt módon, szervezetten, anyagi haszonszerzésre törekedve, alapos tervezés után, mindig éjjel, hasonló módszerrel követték el Nyíregyházán, Jászberényben, Erdőtelken, Szolnokon, Nádudvaron, Folyáson, Miskolcon, Polgáron, Hajdúsámsonban, Mezőnyárádon, Debrecenben, Öcsödön, Sajószögeden és Hevesen.

A legtöbbször Miskolcról, illetve Alsózsolcáról indultak el a különböző helyszínekre, és mindenkinek megvolt a maga feladata.
A vádlottak olyan házakba hatoltak be, ahol idős emberek laktak. Elemlámpákkal a sértettek szemébe világítottak, esetenként álarcot, valamint pamutkesztyűt viseltek. A behatolás után ketten bántalmazták vagy életveszélyesen megfenyegették az egyedül élő, időskorú sértetteket, felszólították őket értékeik átadására, társuk pedig a lakásban pénz és ékszerek után kutatott.

Jellemző volt, hogy lekapcsolták az áramot, több sértettet megkötöztek, a távozásuk után az ajtót belülről bezárták, a telefonvezetéket megrongálták vagy elvágták. Alkalmanként a beszédükkel, illetve azzal, hogy szláv férfinéven szólították egymást, megpróbálták ukrán vagy orosz elkövetőknek feltüntetni magukat - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.