Idén már ugyanannyit keres a first lady, mint az elnök

A House of Cards – magyarul Kártyavár – című, a Fehér Házban játszódó sorozat női főszereplője, Robin Wright négy év után tudta kiharcolni a férfi kollégájával egyenlő bérezést. Esetét azért hozta nyilvánosságra, hogy bátorítsa a nőket, álljanak ki magukért, és hogy megmutassa, valamennyi szektorban létezik a probléma.

A House of Cardsban az Egyesült Államok elnökét, Frank Underwoodot alakító Kevin Spacey és a feleségét, Claire Underwoodot játszó Robin Wright komoly szakmai múlttal érkezett a sorozatba. Kettejük karaktere nagyjából kiegyensúlyozott. Mindketten rendeztek részeket, és producerként is közreműködtek bizonyos részekben – számolt be a BBC

Ennek ellenére a széria első négy évadában jelentős különbség volt a fizetésük között Spacey javára. Wright azonban nemcsak a vásznon, a való életben sem hagyja magát. „Ugyanakkora fizetést akartam kapni, mint Kevin. Tökéletes a minta és a példa, mivel nagyon kevés filmben vagy tévéshow-ban ennyire kiegyenlített a férfi, a családfő és a nő szerepe. A House of Cardsban azonban egyenlőek” – magyarázta a közönségnek a New York-i Rockefeller Alapítvány egy rendezvényén. 

Egyenlő erők

Wright a statisztikákat is segítségül hívta, amelyek alapján az ő karaktere bizonyos időszakokban meg is előzte Spacey-ét népszerűségben. „Ezt kihasználtam, és azt mondtam: Jobb, ha fizettek nekem, vagy a nyilvánossághoz fordulok... és fizettek.”

Bár Wright példája biztató, nagyon kevés nőnek van kezében hasonlóan erős eszköz az érdekérvényesítésre. Az Egyesült Államok kormányának statisztikája alapján egy átlagos nő 79 centet keres, amikor egy férfinak egy dollárt fizetnek. A tanulmány szerint egy teljes állásban dolgozó nő Amerikában körülbelül 39 600 dollárt ( 11 millió forintot), 79 százalékát egy férfi éves fizetésének, ami 50 400 dollár (14,2 millió forint) körül mozog. Ezt a kimutatást széles körben használják a nemek közti bérezési egyenlőtlenség bemutatására, ami minden szektort érint.

Még a fenti adatok tudatában is meglepetésként hatott a kaliforniai Fresnóban Aileen Rizóra, amikor megtudta, hogy egy újonnan felvett férfi kollégája az ő fizetésénél jóval többet visz haza, annak ellenére, hogy a nővel ellentétben nincs mesterszintű diplomája.

Rizo négy éve dolgozott a Fresno megyei oktatási hivatalban matematikai konzultánsként, amikor megtudta, hogy egy frissen felvett munkatársa a legmagasabb – kilences – fizetési kategória szerinti bérezést kap, míg ő a legalacsonyabbat, egyest.

Kérdésére a munkaügy elárulta, hogy nem tévedésről van szó, csupán a nő korábbi fizetéséből kiindulva határozták meg a jelenlegit. A nő nem volt elégedett az indoklással, és 2013-ban beperelte a munkáltatóját. A munkaadó arra hivatkozott, hogy az alkalmazottak bérének megállapításánál az illető korábbi keresetét veszik alapul, ehhez adnak 5 százalékos emelést. A munkatapasztalat tehát nem játszik szerepet a bérezésben.

Hozzátették, hogy egy Rizóval egy osztályon dolgozó nőt magasabb fizetéssel foglalkoztattak, illetve hogy az elmúlt 25 évben a nők átlagosan többet kerestek, mint az azonos, vagy hasonló osztályon és pozícióban dolgozó férfiak. A bíróság azonban Rizónak adott igazat, rámutatva, hogy az, hogy egy másik nő többet keres, mint ő, nem indokolhatja a tisztességes bérezéshez való jogának megsértését. A munkáltató fellebbezett a döntés ellen, így a per még folyamatban van.

A kereset benyújtása óta Rizo a férfikollégájáéval azonos bért kap, azonban a korábbi összegek miatt még folyik a pereskedés.

Rizo szerint amellett, hogy a munkáltatóknak átláthatóan és tisztességesen kell működniük, a nőknek is többet kell tenniük a saját érdekükben. „Akár perrel, akár azzal, hogy kikövetelik maguknak, de a nőknek el kell érniük az egyenlő bért. Fel kell vérteznünk a többi nőt, és tájékoztatnunk kell a társadalmat erről a problémáról, amely még mindig nyilvánvaló” – magyarázza.

Egyesek szerint azonban a „minden dollárra 79 cent” statisztika félrevezető, mivel az nem azonos munkakörökben és azonos képesítéssel rendelkező embereket hasonlít össze. Ha ezeket a tényezőket is számításba vesszük, akkor kisebb a különbség, 7 százalék körüli. Szintén eltérőek a számok a fekete vagy spanyol származású nők esetében, náluk sokkal rosszabb a helyzet.

Lisa Agness, a Felvilágosult Nők Hálózatának elnöke arra figyelmeztet, hogy a statisztikák félrevezetőek lehetnek, és a munkaerőpiacra érkező nőkben már eleve áldozattudatot alakítanak ki. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.