Idegessé tesz az e-mail áradat

Az elektronikus levelezés megkönnyíti ugyan a modern életet, ám feszültebbé is teszi az irodai dolgozókat: munkanapjukon akkor a legidegesebbek, amikor a leginkább tele van "villany levelesládájuk".

Brit kutatók - a Loughboroughi Egyetem tudósai közalkalmazottak stresszszintjének változását vizsgálták 24 órán át. Gyakran mérték vérnyomásukat, figyelték szívritmusukat, nyálmintájuk révén követték testük kortizon-, stresszhormonszintjének alakulását. A 30 alany 83 százaléka idegesebb lett, amikor e-maileznie kellett, ha pedig levelezés közben még telefonon is beszélni kényszerült, 92 százalékosra emelkedett a hányad. A legfeszültebbek egyértelműen akkor voltak, amikor a legtöbb olvasatlan e-maillel szembesültek.

Bár egy elektronikus üzenet nem okoz nagyobb stresszt, mint egy telefonbeszélgetés, csakhogy jóval több van belőle, ezért feszültségkeltő hatása is erőteljesebb.

Az e-mailek közül a munkát feleslegesen megszakító érdektelenek és az azonnali választ követelők bizonyultak a legidegesítőbbek - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.