Huszonhat éve nem számít mentális betegségnek a homoszexualitás

Május 17-e a homofóbia és transzfóbia elleni világnap. Az Egészségügyi Világszervezet 1990-ben ezen a napon törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Budapesten Kézfogó Flasmobot tartanak az előbújásért és az LMBTQ jogok melletti kiállásért.

Székely László, az alapvető jogok biztosa közleményben emlékezett meg a történelmi dátumról, amely igazi előrelépésnek számított, mivel a saját nemükhöz vonzódó embereknek nem kellett többé rejtőzködve élniük.

A szexuális irányultság és a nemi identitás a személyiség lényeges, így különös védelmet igénylő vonásának tekinthető, az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében az azonos neműek tartós párkapcsolatának védelme az emberi méltósághoz való jogból, az önrendelkezési jogból, illetve a személyiség szabad kibontakoztatásához való jogból következik.

Az Európai Alapjogi ügynökség kutatása alapján a megkérdezettek közel fele mégis tapasztalt személyes zaklatást vagy hátrányos megkülönböztetést szexuális irányultsága, identitása okán. Nem meglepő ezért, hogy az oktatási intézményekben az érintettek közel kétharmada, munkahelyi környezetben pedig több mint egyharmada még mindig teljes titokban tartja szexuális irányultságát. A rejtőzködés oka a megbélyegzéstől, a kirekesztéstől, sőt a verbális és fizikális bántalmazástól való – sok esetben megalapozott – félelem – írja.

Az elmúlt években ugyanakkor a témában rengeteg pozitív változás történt. Világszerte számos jogi dokumentum született, amelyek közös célja az egyenlő méltóság eszméjének érvényre juttatása, és annak biztosítása, hogy az e közösségekhez tartozó emberek is nyíltan és kockázat nélkül felvállalhassák szexuális irányultságukat, identitásukat vagy éppen párkapcsolatukat. Azonban még rengeteg munka és egy toleráns, befogadó társadalom szükséges ahhoz, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket érintő stigma a múlt része legyen – áll a közleményben.

Budapesten Kézfogó Flashmobot tartanak civilek az előbújásért és az LMBTQ-jogok melletti kiállás ösztönzéséért a homofóbia- és transzfóbia-ellenes világnapon. Az esemény 18:30 kezdődik a Paulay Ede utcában. A Kézfogót idén több híresség, köztük Herczeg Zoltán divattervező, Simon Kornél és Stohl András színész, valamint Gryllus Dorka színésznő is támogatják. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.