Akár húsz centi hó is eshet ma

A várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt több megyére adott ki első- vagy másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Zala megye teljes területére, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt.

A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt.

Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Békés és Csongrád megyében az ónos eső miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mint írták: pénteken napközben a havazás zónája tovább terjeszkedik a Dunántúl nagyobb részére - kivétel annak északi része - és az Alföld délnyugati felére. Éjszaka a csapadékrendszer fokozatosan a déli és a keleti tájakra helyeződik át. Pénteken a Zalaegerszeg-Kecskemét vonaltól délre több mint 10 centiméter hó hullhat, 20 centiméter feletti mennyiség Somogy és Baranya megyében, Tolna megye déli részén és Bács-Kiskun megye délnyugati harmadán várható.

A folyamatosan élénkülő szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat. Kiemelten Baranya megye, a Mecsek térségében lehet erősebb hófúvás. 

Emellett a nap második felében az Alföld délkeleti részén átmenetileg előfordulhat ónos eső (akár eső is, majd ismételten havas eső, estétől havazás várható).

A jelenlegi előrejelzés szerint szombaton napközben már csak a keleti tájakon, azon belül is a nagyobb mennyiségű havazás a Tiszántúlon várható. Szombaton az élénk; nyugaton és északkeleten az erős szél a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja a havat.

Óvatosan az utakon!

A Dunántúl nyugati, déli részén, valamint Csongrád megye területén a fő- és alsóbb rendű utak sónedvesek, Nagykanizsa és Nagyatád térségében latyakosak. Az M1 autópálya komáromi és lébényi, az M5-ös balástyai és makói szakasza, az M43-as autópálya, az M6 Tengelictől délre, valamint az M7-es autópálya a 200 kilométerszelvényig sónedves, a sztráda ettől a ponttól a határig latyakos, de jól járható. Az országban járhatatlan útszakasz, elzárt település nincs.

Baranya megyében már éjszaka megkezdték az utak sózását, amelynek köszönhetően a csapadék nem okozott komolyabb fennakadást a közúti közlekedésben. Pécs, Komló, Mohács és Siklós térségében is egyre intenzívebb a havazás.

Somogy megyében délelőtt Nagyatádon, Barcson, Kaposváron, Marcaliban, Böhönyén, Kadarkúton és Tabon hó hullik, Balatonbogláron gyenge hószállingózás tapasztalható, Csurgóról erős havazást jelentettek. Zala megye valamennyi járásában is havazik. 

Tolna megyében is felkészült a katasztrófavédelem a rendkívüli helyzetek kezelésére, az előzetesen azonosított kockázati helyszínekhez tartozó melegedők, parkolók, szükségszálláshelyek, valamint a munkagépek is bevetésre készen állnak. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.