Húsevő drog miatt amputálták egy lány karját Debrecenben

Nemrégiben azért került kórházba az egyik dunántúli városból egy lány, mert néhány nap alatt elhaltak a karjában a szövetek, ezért amputálni kellett. A Blikk információi szerint a tragédiáért egy Magyarországon nem elterjedt, szennyezett drog a felelős.

A kábítószer mellékhatásaként néhány nap alatt elhalt a karja: bőre elfeketedett, olyan szinten üszkösödni kezdett, hogy csak az amputáció volt a megoldás, a lánynak könyék fölött le kellett vágni a karját – írja pénteki számában a bulvárlap, mely személyiségi jogok miatt nem hozott le több információt az esetről.

A lapnak nyilatkozó igaz­ságügyi orvos szakértő és toxikológus főorvos elmondták, hogy a közbeszédben krokodil néven emlegetett drognak, illetve egy ahhoz hasonló hatású kábítószernek vannak ilyen szörnyű hatásai.

A húsevő drog elképzelhetetlen fájdalmak kíséretében roncsolja szét az emberi szöveteket. Az interneten számtalan kép található, melyeken csontig lebomlott hús, fekélyes, üszkös végtagok láthatóak – mind a krokodil, illetve társai számlájára írható.

Ez egy dezomorfin-származék, mely erősebb hatású a heroinnál is, de a szövetelhalást nem a hatóanyag, hanem a szerbe kevert szennyező anyagok (például foszfor vagy sósav) okozzák.

Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos elmondja, hogy akkor is előfordulhat, hogy a drogfogyasztónak amputálni kell a karját, ha a verőérbe fecskendezi az anyagot. Ez összehúzza az ereket, a végtagban szinte megszűnik a keringés, amelytől először sápadt lesz a bőr, később egyre lilább, majd elfeketedik.

– Ez a drog nem elterjedt Magyarországon, üzletszerűen nem adják-veszik, így történhetett meg, hogy kórházakban még nem találkoztak fogyasztóval. Ennek ellenére be lehet szerezni az interneten, vagy akár Ukrajnából – mondja dr. Szeles Géza igazságügyi orvosszakértő, hozzátéve: vannak kábítószerek, melyek csak bizonyos országrészekben elterjedtek. Ilyen például a Pikó, mely Szlovákiából érkezik, és szinte csak Komárom-Esztergom megyében fogyasztják. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.