Hurrikán és kolerajárvány pusztít Haitin

Legalább húsz ember meghalt és 36 megsebesült, amikor a Tomas hurrikán a hétvégén átvonult Haitin - jelentették be hétfőn. A forgószél nyomában keletkező áradások az ország eddig kolera által érintetlen részein is terjeszteni kezdték a járványt.

A vihar pusztítása mintegy 6 ezer családot érintett. A legtöbb kár a sziget délnyugati részén keletkezett, itt 857 ház romba dőlt, s vagy 5 ezer megrongálódott. A környékről 36 ezer embert kellett kitelepíteni. Sok út még hétfőn is járhatatlan volt az áradások és a földcsuszamlások miatt, amelyeket a Tomas pénteki átvonulása okozott.

A kolerajárvány áldozatainak száma hétfőre 544-re emelkedett, további 8 ezer ember pedig kórházban fekszik a fertőzés miatt - jelentették a haiti egészségügyi hatóságok. A járvány eddig főként Haiti északi részén szedte áldozatait, itt 387-en haltak meg, de az áradások az ország más részeire is tovább terjesztették a fertőzést. A sziget nyugati feléből 20 kolerában elhunyt áldozatról érkezett jelentés.

A nemrég nyilvánosságra hozott amerikai laboratóriumi eredmények szerint Haitin a kolerabaktérium ázsiai törzséhez hasonló kórokozók pusztítanak. A haiti hatóságok nemzetközi kampányt indítottak a járvány megállítására.

Az ország fővárosában, Port-au-Prince-ben a januári földrengés óta egymillió ember él átmeneti szállásokon, ahol a tiszta víz és az egészségügyi ellátás hiányától és a szennyezett ételektől is szenvednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.