Hová tűnnek az óriáscápák?

Műholdas megfigyelésre volt szükség, hogy a tudósok ne veszítsék szem elől a télire eddig rejtélyes módon eltűnő négytonnás halakat. A cápák az év során több ezer kilométert vándorolnak: akár a trópusi vizekig, vagy az Egyenlítőig is eljuthatnak.

Az óriáscápa a második legnagyobb jelenleg élő halfaj. A Föld mindkét féltekéjének mérsékelt övi óceánjaiban előfordul. Rendszeresen találkozni velük Észak-Amerika partjainál is, ám mindeddig rejtély volt, hová tűnnek télen a hatalmas halak. A Gregory Skomal vezette amerikai kutatócsoport az Új-Anglia partjainál úszó cápák egy csoportját jelölte meg, hogy műholdas megfigyelés segítségével azonosítani tudják az állatok helyzetét.

Tizennyolc állat mozgását sikerült nyomon követni. Nyolcuk nem tett meg hatalmas távolságot, továbbra is Észak-Amerika keleti partjainál maradt. A többi tíz azonban elhagyta azt a területet, melyet eredetileg az óriáscápa élőhelyének tartottak: egészen Floridáig, illetve a Karib-tenger szigetvilágáig úsztak el. Egyikük az Egyenlítőt átlépve egészen Brazíliáig, az Amazonas torkolatának magasságáig eljutott. Bár a mérsékelt övi vizeken az óriáscápák a felszín közelében is megtalálhatóak, a hosszú utat általában jóval nagyobb mélységben, közel 1000 méterre lemerülve teszik meg.

A legtöbb cápával ellentétben a 6-10 méter hosszú óriáscápa nem ragadozó, planktonokkal táplálkozik. A vándorlás legvalószínűbb magyarázatának ezért a planktonban gazdag tengeráramlatok követése tűnik. Ugyanakkor, a jelenség kapcsolatban állhat a szaporodásukkal is. Az óriáscápa elevenszülő, a nőstény egyszerre csak néhány utódot hoz a világra. Azt azonban még nem sikerült megtudni, szaporodásuk pontosan hol és mikor történik. Eddig összesen egy vemhes nőstényt találtak a kutatók; fiatal, nem ivarérett példányokkal pedig még egyáltalán nem találkoztak.

Az óriáscápa, életmódjából következően teljesen veszélytelen. Egyetlen ellensége van – az ember. Uszonya kedvelt csemege, porcát és belső szerveit a keleti gyógyászatban használják. Ennek köszönhető, hogy ma már valószínűleg 10,000-nél is kevesebb példánya él a Földön. Sebezhető állatfajnak minősül, halászata, bár a legtöbb országban tiltott, sajnos napjainkban is folyik. A cápák vándorlási útvonalainak ismeretében amellett, hogy választ lehetne kapni a szaporodását övező rejtélyekre, elejét lehetne venni az illegális halászatának is.

Óriáscápa
Óriáscápa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.