Hosszú évekre is rács mögé kerülhet Overdose tulajdonosa

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa egyelőre csak szóbeli tájékoztatást kapott arról, hogy tíz napra előzetesbe helyezték Romániában csődbűntett gyanújával Overdose tulajdonosát. Ha beigazolódik a gyanú, akár 12 év börtönt is kaphat.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusára vasárnapig nem érkezett konzuli segítségre vonatkozó felkérés Mikóczy Zoltántól vagy magyar állampolgárságú üzlettársától, akiket múlt héten csütörtökön a nagyváradi Törvényszék csődbűncselekmény gyanújával tíznapos előzetes letartóztatásba helyezett - közölte kérdésünkre Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul. A diplomata hozzátette: egyelőre csak szóbeli megerősítést kapott a nagyváradi bűnüldöző hatóságoktól a letartóztatás ügyében.

A nagyváradi rendőrségi forrásokból származó információink szerint maga Mikóczy is fordulhatna magyar konzuli segítségért, hiszen nem csupán szlovák, hanem magyar állampolgársággal is rendelkezik.

Román források szerint a két letartóztatott a fizetésképtelenné vált élesdi húsipari vállalatukból tulajdonítottak el két kamionnyi, összesen 700 ezer lej (mintegy 165 ezer euró) értékű felszerelést és berendezést.

Az Agerpres hírügynökség szerint a két gyanúsított ily módon próbálta kivonni a nagy értékű gépeket a SC Karpat Carne SRL élesdi húsfeldolgozó cég ellen indított csődeljárás alól. A szalámi készítéssel foglalkozó cég őrizetbe vett tulajdonosai rávették a vállalat ügyvezetőjét, hogy hamis iratokat állítson ki a gépek eredetéről, és azok birtokában próbálták a berendezéseket - és azzal együtt a cég fontos dokumentumait is - Magyarországra vinni, a csődeljáró hatóság engedélye nélkül.

Lapunk pénteken számolt be arról, hogy a két férfi egyike Mikóczy Zoltán a híres Overdose nevű versenyló tulajdonosa. Egyes információk szerint a másik őrizetbe vett személy 49 éves és monogramja G. D. S.

A hatóságokat a cég ügyvezetője értesítette. A nagyváradi bíróság mellett működő ügyészség, a helyi bűnüldözési szervekkel, a közlekedésrendészettel és a helyi rendőri rohamosztaggal karöltve rendezték meg a tetten érést. A szóban forgó kamionokat az Élesdről (Alesd) az országhatár felé vezető úton, Nagyvárad külvárosában állították meg.

Csütörtökön mindkét gyanúsítottat bíróság elé állították. A nagyváradi Törvényszék bírói mindkét személyt tíz napra előzetes letartóztatásba helyezte. Ha ez idő alatt a rendőrség és az ügyészség lezárja a nyomozást, a két gyanúsított ellen vádat emelhetnek. Ellenkező esetben az ügyészek kérhetik az előzetes letartóztatás legfeljebb összesen harminc napig terjedő meghosszabbítását.

Csődeljárás alatt álló cég javainak és cégiratainak jogtalan eltulajdonítását a román törvények 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.