Az emberek jól viselik a kánikulát

A hőség miatt eddig nem okozott halált, jóllehet az idős vagy beteg embereket az átlagosnál jobban megviseli. A készenléti szervezetek felkészültek a kánikula miatti rendkívüli helyzetre, a harmadfokú riasztást viszont valószínűleg nem kell elrendelni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) harmincezer liter palackozott, illetve zacskós vizet oszt szét Budapest legforgalmasabb részein, rendkívüli esemény a másfél napja tartó másodfokú hőségriasztás alatt nem történt. A főváros 7,5 millió forintot különített el a feladatokra - közölte Tóth Ferenc, az OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője.

Hozzátette: nincs veszélyhelyzet, jelenleg nem valószínűsítik a szakemberek, hogy el kell rendelni a harmadfokú készültségi szintet. Szentes György OKF-szóvivő arról tájékoztatott, hogy a hőség miatt nem emelkedett meg a szabadtéri tűzesetek száma, egy nap 30-40 ilyen eseményhez kell vonulnia a tűzoltóknak országszerte.

A mentők ötven százalékkal több hívást kapnak a hőség miatt, haláleset, vagy súlyos megbetegedés viszont a meleg miatt nem történt - közölte csütörtökön az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese, Németh Cecília. Elmondása szerint egy átlagos napon 350 hívásuk van, ez most ötszáz körülire emelkedett. Többségében rosszullétekhez, szédülésekhez riasztják őket, de a koccanásos balesetek száma is több. Elsősorban az időseket és a betegeket viseli meg a nagy meleg.

A hőség a vízfogyasztást is befolyásolja, hiszen az a kánikulában 20-25 százalékkal nő a fővárosban. Igaz, évek óta egyre kevesebb vizet használnak az emberek; az áramfogyasztás átlagosan öt százalékkal emelkedik ilyenkor - mondta Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek és Boross Norbert, a Budapesti  Elektromos Művek szóvivője csütörtökön.

Lévai Zsuzsanna közölte: három nap alatt 20-25 százalékkal emelkedett a vízfelhssználás Budapesten; míg hétfőn 536 ezer, szerdán már 613 ezer köbméter fogyott. A legmelegebb időszakban ez a jellemző, bár évről évre a legforróbb napon is egyre kevesebb vizet használnak az emberek: három éve 764 ezer, két éve pedig 770 ezer köbmétert.

A csökkenő tendencia egész évben jellemzi Budapest vízfogyasztását. A szóvivő szerint ennek az az oka, hogy az emberek spórolnak a vízzel. Például olyan takarékos háztartási berendezéseket vásárolnak, amelyekhez kevesebb víz szükséges. Ez azt jelzi, hogy jobban vigyáznak a környezetre és tudatosabban használják a vizet. A kánikulában a szolgáltató is részt vállal a vízosztásban.

Ami viszont kevésbé pozitív, hogy az emberek továbbra sem isszák a vezetékes vizet, annak ellenére, hogy ez a legolcsóbb szomjoltó: egy liter vezetékes víz 20 fillérbe kerül - jegyezte meg Lévai Zsuzsanna.

Az Elmű szóvivője, Boross Norbert szerint nem a lakossági fogyasztás, hanem az ipari klimatizáció növeli ilyenkor az áramfogyasztást. Azt pontosan nem tudják megmondani, hogy a felhaszbnálás a tavalyihoz képest mennyivel nőtt most, mivel idén a gazdasági válság miatt 10 százalékkal csökkent az ipari fogyasztás. A tapasztalatok alapján viszont elmondható, hogy a melegebb napokon átlagosan öt százalékkal nő a felhasználás.

Az utak és járdák intenzív locsolása mellett a közintézményekben is gondoskodnak a lakosság felfrissítéséről Százhalombattán. Kabelács Hajnalka, a polgármesteri hivatal sajtóreferense elmondta: a locsolóautók napi 8 órában hűtik az utakat és a járdákat, elsősorban a lakótelepekre koncentrálva.

A százhalombattaiak rendelkezésére bocsátották a városháza, illetve a helyi egészségügyi központ légkondicionált közösségi tereit, de nemcsak a hűtésre, hanem a folyadék-utánpótlásra is odafigyelnek a helyi intézmények.

A polgármesteri hivatalba érkező ügyfelek a folyosókra kihelyezett vízautomatákból szolgálhatják ki magukat, míg az okmányirodán várakozóknak fél-fél liter ásványvizet osztanak. Az egészségügyi intézményekbe betérőket a friss víz mellett a kánikulával kapcsolatos orvosi tanácsokkal is ellátják.

Békéscsabán vízfüggöny, Gyulán szökőkút, Szarvason pedig ingyenes fürdőzés segíti a lakosságot a hőség elviselésében. Békéscsaba belvárosban egy párakapu frissíti a lakosságot naponta reggel 9 óra és 17 óra között. A Békés Megyei Vízművek Zrt. munkatársai pedig több helyszínen is az ivóvízzel kínálják az arra közlekedőket.

A legmelegebb napokon jelentősen megnő a kereslet az ásványvizek, a sörök és a klímaberendezések iránt - mutatják a nagyobb áruházláncok tapasztalatai. Hackl Mónika, a Tesco szóvivője elmondta: a kánikulai napokon 20-30, hétvégén 40 százalékkal is több fogy az ásványvizekből, sörökből.

Újabban megnőtt a kereslet az ízesített, alacsony alkoholtartalmú sörök iránt, ásványvizekből főleg a szénsavas fogy. De nemcsak az üdítők, hanem a meleg ellen bevethető más eszközök - ventillátorok, felfújható medencék, napernyők - is kelendőek.

A SPAR üzleteiben szintén az ásványvizek és a sörök fogynak kiemelkedő mértékben. A nem élelmiszer jellegű termékek közül most slágernek számít a fagylaltkészítő gép, a gyümölcscentrifuga, a hűtőtáska, és a szódakészítő gép - tájékoztatott Laber Zsuzsa, a cég kommunikációs vezetője.

Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere azt közölte: a légkondicionáló időjárásfüggő szezontermék, akkor vásárolják az emberek tömegesen, ha több napig 30 fok felett van a hőmérséklet. A keresletet az időjárás-előrejelzések is befolyásolják.

Az elmúlt napokban ennek megfelelően erős fellendülés tapasztalható, mind a mobil, mind a beszerelést igénylő split klímák eladásában, valamint jóval több ventilátor fogy, mint az előző hetekben. Az előző hét első három napjához hasonlítva ezen a héten kétszer annyi ventilátort és háromszor annyi mobil, valamint split klímát értékesítettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.