Hőség, viharok, jégeső is jöhet a hétvégén

A tartós hőség miatt péntekre öt megyére másodfokú, tizenegy megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet várhatóan 27 Celsius-fok felett alakul. Emellett Nógrád és Zala megye kivételével az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az OMSZ előrejelzése szerint pénteken főként az ország északi, északnyugati részén lehet néhol helyi zivatar. A zivatarokhoz viharos szél, rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó csapadék és jégeső is társulhat.
Külön is felhívták a figyelmet arra, hogy pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,9-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás alatt bőrpír keletkezhet, ezért azt kérik, ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.

A hétvégén folytatódik a kánikula: akár 37 Celsius-fokig is melegedhet a levegő, több helyen a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Ezzel együtt szombaton még kisebb körzetekben, vasárnap már többfelé heves zivatarokra, jégesőre, viharos szélre is készülni kell.

Az országos tisztifőorvos csütörtök 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást adott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.