Horgász, mint őstermelő? Eladhatnák a balatoni halat a pecások
Megoldási javaslatok is vannak, melyekhez a 2013 decemberében beszüntetett halászat visszaállítására se volna szükség - mondja a tóparti önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöke. Balassa Balázs nem tartja elfogadhatónak, hogy a balatoni vendéglők csak külföldről, illetve halastavakból szerezhessenek be alapanyagot bizonyos halételekhez, hiszen egyre több turista számára fontos, hogy megkóstolhassa a helyi ízeket, a balatoni bor mellett a balatoni halat is.
Jelenleg azonban a horgászok nem adhatják el az általuk kifogott halat. Ezzel kapcsolatos a Balatoni Szövetség egyik javaslata: egy tó körüli halfelvásárlói hálózat létrehozása. Az ennek keretében kialakított felvásárló helyeken tudnák értékesíteni a megfogott halakat az engedéllyel rendelkező horgászok. A törvényi szabályozás hasonló lehetne, mint az őstermelők esetében.
Másik javaslatuk az "úsztatott" pontyok értékesítése. Évtizedeken keresztül jól működött ez az eljárás, amelynek során a környék halastavaiból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartották bizonyos ideig, így azok íze olyanná vált, mint a Balatonban élő társaiké.