Hordozható Mária-szobrok találkozója Gyöngyösön

Hatvan erdélyi, felvidéki és magyarországi helyről száz szoborral gyűltek össze a hívek a kárpát-medencei hordozható Mária-szobrok találkozójára.

A Ferences lelkiség pápai jóváhagyásának 800. évfordulója alkalmából rendezték meg idén a Hordozható Mária Szobrok Kárpát-medencei Találkozóját vasárnap Gyöngyösön.

Egy a hordozható Mária-szobok közül Gyöngyösön, az alsóvárosi ferences plébániánál
Gyöngyös, 2009. szeptember 27. A résztvevõk között egy Mária-szobor,a gyöngyösi Alsóvárosi Ferences Plébániánál, a Ferences lelkiség pápai jóváhagyásának 800. évfordulója alkalmából megrendezett Hordozható Mária Szobrok Kárpát-medencei Találkozóján. A hagyományossá vált találkozót a gyöngyösi ferences templomban a Fájdalmas Szûzanya búcsúnapjához kapcsolódóan szervezték meg, ahova több mint 60 erdélyi, magyarországi és szlovákiai településrõl mintegy 100 szoborral vonultak fel a hívek. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A hagyományossá vált találkozót most is a gyöngyösi ferences templomban a Fájdalmas Szűzanya búcsúnapjához kapcsolódóan szervezték meg. Az ünnepi szentmisét követően körmenetet tartottak a hordozható Mária-szobrokkal, amelyeket az egyes települések népviseletébe öltözött képviselői vittek a vállukon.

- Egy-egy település hordozható Mária-szobra Isten gondviseléséről és Mária közbenjárásáról tanúskodik a helyi közösség történelme során - mondta Szerdahelyi Csongor, a ferences sajtóközpont képviselője. - Megalkotásuk hátterében legtöbbször figyelemre méltó esemény áll. Gyöngyöstarjánban például 1918-ban, az I. világháború végén készítették a halott Krisztust karjaiban tartó Mária-szobrot. Az Istenszülő fájdalmas arcán felismerhető, hogy az alkotó sok olyan anya szenvedő arcát látta, aki elveszítette gyermekét a harcokban.

Egy másik példaként említette, hogy Rimócon 1956-ban kegyetlenül meghurcoltak egy férfit, aki fogadalomként vállalta: ha megmenekül ebből a bajból, készíttet egy Mária-szobrot. Egy évvel később teljesítette ígéretét, és azóta folyamatosan, az egyházzal szemben legellenségesebb időket is beleértve, beszédes jelként veszik a rimóci máriás lányok vállukra a fogadalmi szobrot.

A találkozón ezúttal több mint 60 erdélyi, magyarországi és szlovákiai településről mintegy 100 szoborral vonultak fel a hívek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.