Ausztráliában bujkál a holokauszttagadó könyv magyar kiadója

A bíróság csaknem húsz olyan weboldal ideiglenes eltávolítását rendelte el, amelyeken egy holokauszttagadó könyv volt beszerezhető - tájékoztatta a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-t.

Csaknem húsz olyan weboldal ideiglenes eltávolítását rendelte el ügyészi indítványara a bíróság, amelyeken egy holokauszt tagadó könyvet lehetett megrendelni, illetve annak tartalmát megismerni – közölte hétfőn a Fővárosi Főügyészség.

A Magyarországon is megjelentetett könyv, egy svéd író művének magyar fordítása, amelyben a szerző azt állította, hogy „a gázkamrákban történt tömeggyilkosságok története pusztán egy mítosz, illetve hazugság”. A zsidóságot bár érték megaláztatások, gyötrelmek, de a Hitler vezette Németországnak nem volt célja az európai zsidók likvidálása, államilag szervezett megsemmisítése.

Az ügyben eljáró V. és XIII. Kerületi Ügyészség jog álláspontja szerint a könyv egyértelműen tagadja a nemzetiszocialista rendszerek által elkövetett népirtás, illetve emberiség elleni cselekmények tényét, ami Magyarországon bűncselekmény. Emiatt az ügyben nyomozás is indult, de mivel az inkriminált könyvet Magyarországon forgalmazó cég vezetője – a lehetséges elkövető – jelenleg külföldön tartózkodik, a nyomozást felfüggesztették.

Információnk szerint a könyv magyar kiadója Ausztráliában tartózkodik, ahol a holokauszt tagadása nem bűncselekmény. Emiatt viszont hiába is kérné Magyarország a kiadatását, azt az ausztrál hatóságok teljes joggal megtagadnák.

Azonban a kérdéses könyv még bárki számra elérhető maradt az értékesítésére, illetve bemutatására létrehozott weboldalakon. Ezért kezdeményezte az ügyészség ezen oldalak ideiglenes eltávolítását. (A végleges elérhetetlenné tételre az eljárás jelen szakaszában még nincs lehetőség.)

A Budai Központi Kerületi Bíróság az ügyészi indítvány szerint, a bűncselekmény folytatásának megakadályozása érdekében valamennyi weboldal tekintetében elrendelte azok ideiglenes eltávolításával történő ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.