Hollywood diszkriminálja a feketéket és a hispánokat

Hollywood még mindig burkoltan rasszista. A sikerfilmek főhősei szinte mindig fehér bőrűek, a spanyol nőket pedig többnyire meztelenül vagy félmeztelenül mutatják.

A Dél-kaliforniai Egyetem szakemberei a 100 legsikeresebb 2013-as film vizsgálata alapján arra jutottak, hogy noha az amerikai társadalom nagy része színesbőrű, a filmekben máig háttérbe szorulnak.

A 100 film szöveges részeit elemezve kiderült, hogy azok mindössze 4,9%-ában szerepelt spanyol színész és színésznő. Utóbbiak helyzete még rosszabb. Ha szerepet is kaptak, többnyire meztelenül vagy félmeztelenül jelentek meg a vásznon - írja a BBC.

A fekete filmeseknek sem terem túl sok babér Hollywoodban. A vizsgált filmek 17 százalékában egyáltalán nem szerepelt fekete színész és színésznő, ám az mindenképp jó hír, hogy Steeve McQueen, a 12 év rabszolgaság című film rendezője történelmet írt. Ő ugyanis az első fekete bőrű Oscar-díjas rendező.

„Ha színesbőrűek ülnek a rendezői székbe, az hatással lesz arra, mit látunk a vásznon” - jegyzi meg a tanulmány, mely arra a következtetésre jutott, hogy 2007 és 2013 között nem sok minden változott az amerikai filmeket tekintve, és hogy a meglévő kulturális sztereotípiák továbbra is hatással vannak arra, hogy a különböző háttérrel rendelkező karakterek hogyan jelennek meg a vásznon.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.