Hol karácsonyoznak a körözött bűnözők?

Tizenegy hónap statisztikai adatai a bűnözés kis mértékű, hat százalékos csökkenését mutatják. Ezzel szemben ott áll az, hogy több rendőrt támadtak meg szolgálatban. Húsz esetben fordult elő, hogy fegyvert fogtak rendőrre.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden újságírók előtt azt mondta, hogy november végéig az előző év azonos időszakához képest tizedével csökkent a gépjárműlopások, 29 százalékkal a lopások, azon belül 23 százalékkal a lakásbetörések száma. A mind gyakoribb fegyveres bankrablások ellenére összességében nem nőtt jelentősen a rablások száma.

Rendőri egységek járművei várakoznak Nagycsécsen
Rendőri egységek járművei várakoznak Nagycsécsen

Több rendőrjárőrt támadtak meg szolgálatteljesítés közben, mint tavaly. Kétszeresére nőtt a rendőröket ért csoportos támadások száma, több mint húsz esetben támadtak rendőrre fegyverrel vagy felfegyverkezve.

Csökkent a közlekedési bűncselekmények száma. 2001-hez képest mostanáig 34 százalékkal csökkent a közlekedési balesetekben elhunytak száma. A ’60-as években voltak annyira biztonságosak az utak, mint napjainkban.

Az ország minden jel szerint már az év végére teljesíti uniós kötelezettségvállalását, miszerint 2010-ig (2001-hez viszonyítva) 30 százalékkal csökkenti a közlekedési balesetek áldozatainak számát.

– Az idén annyi túlmunkát végeztek a rendőrök, mintha normál munkaidőben folyamatosan kétezerrel több rendőr lett volna az utcán – mondta Bencze József, aki a Magyar Gárda-jelenségről, valamint a romák és a nem romák közti konfliktusokról szólva úgy fogalmazott: ez puskaporos hordó, és sajnos mindkét oldalon vannak, akik tudatosan gerjesztik a feszültséget.

A rendőrség az elmúlt napok országos körözési akciójában 404 körözött bűnözőt fogott el, s további közel 700 eltűntként vagy más okból keresett személyt talált meg. – Azon leszünk, hogy a még szökésben lévő körözöttek is biztonságos, fedett helyre kerüljenek karácsonyig – fogalmazott a főkapitány, tényként közölve, hogy az idén még legalább egy, az ország teljes területére kiterjedő körözési akciót tart majd a rendőrség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.