Hótakaróban az ország - áttekintő helyzetjelentés

Egyre komolyabb fennakadásokat okoz az országot borító hótakaró és a viharos szél. Egyre több út vált járhatatlanná szombaton, sok baleset is történt, több utat ideiglenesen le kellett zárni - beeértve a magyar-horvát határátkelőket t is. Hírösszefoglalónk a szombati hóhelyzetről.

Hótakaró fedi Magyarország jelentős részét. A szokatlanul kemény időjárás nem érte váratlanul az útfenntartókat, így szombaton eleinte nem is volt komolyabb fennakadás. Délutánra már egyre több hírügynökségi jelentés érkezett balesetekről, útlzárásokról, a vonatok és buszok késéséről.

Félméteres takaró

A szombati előrejelzések szerint a hóréteg az ország legnagyobb részén 10-30 centiméter közötti lesz, délkeleten a félméteres vastagságot is elérheti, és még ennél is magasabb hótorlaszok is kialakulhatnak a viharos szél miatt. (Az aktuális időjárásról a NOL előrejelzési oldalán tájékozódhatnak.)

A helyzet fokozódik

Szombat déltől egyre több hír érkezett fennakadásokról, balesetekről. Az M5-öst délután baleset miatt lezárták Kiskunfélegyházánál. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a hóátfúvások nehezítették a haladást, itt a Volán járatai már napközben is 8-10 percet késtek. Szabolcsban is a hóátfúvás okozott gondokat; a 4-es főúton pedig halálos baleset történt a csúszós úton: egy autó árokba borult, sofőrje életét vesztette. A rendkívüli fagy első áldozata egy 56 éves férfi volt, akit bocskaikerti házának udvarán találtak meg szombat délelőtt. A rendőrök szombatra virradó éjszaka 38 ember életét mentették meg; Csongrádban nyolc embert mentettek ki a hideg elől; Battonyán egy hótól megroskadt házból mentettek ki egy családot.

Lezárták a magyar-horvát határt

Délután a rendőrség Barcsnál és Berzencénél is lezárta a horvát-magyar határátkelőt a "rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel". Az M7-esen sebességkorlátozást vezettek be, az M5-ös egyik szakaszát baleset miatt lezárták. Borsodban egy út már délután járhatatlanná vált; az esti híradások szerint Szabolcsban sem túl rózsás a helyzet.

Hízik a jég

Már egyre vastagabb a jég a Balatonon és a Velencei-tavon, de még veszélyes rá menni.

Hiába sóznak

Hiába sózzák az utakat, több főutat már reggel belepett a hó. 

Menetrend szerint késik

A vonatok délelőtt átlagosan 25-30 percet késtek a déli, délkeleti vonalakon, kora estére már komolyabb fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is.

udapesten a fontosabb útvonalakon kora este is lehetett közlekedni, közterület-fenntartó száz géppel folyamatosan tisztítja az utakat. Budapesten egyébként hómunkásokat keresnek; 3500 forintot fizetnek 8 óra lapátolásért.

A hőmérséklet -8 és -15 fok között alakul
120203-Hódmezővásárhely, havazás-4-CZ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.