Hogy került 75 bálna a sivatagba?

Több tucatnyi bálna csontvázára és több kihalt állatfaj maradványaira bukkantak Chilében, az Atacama-sivatagban. Miután ez az egyik legszárazabb hely a Földön, a tudósok értetlenül állnak a dolog előtt.

2010. júniusában bukkantak a különös csontokra Chilében, az Atacama-sivatagban. A tudósoknak már elsőre furcsállták, hogy a hatalmas méretű állatok maradványai a sivatag ugyanazon helyén hevertek. Ezidáig összesen két futballpályányi fosszíliát találtak, és 75 bálna maradványait, amelyből 20 tökéletesen ép állapotban van.

A tudósok úgy gondolják, még több száz értékes lelet heverhet a föld alatt.

– Úgy gondolom, hogy ezek az állatok többé-kevésbé ugyanabban az időben pusztultak el. – nyilatkozta az Associated Pressnek Nicholas Pyenson, a Smithsonian Nemzeti Múzeum egyik kurátora.– Számos oka lehet annak, hogy ezek az állatok elpusztultak, még mindig teszteljük a különböző hipotéziseket. – mondta.

Hans Thewissen, az Ohio-i Orvosi Egyetem professzora szerint elképzelhető, hogy az állatok valamilyen oknál fogva egy lagúnában ragadtak - talán egy földrengés vagy egy vihar következtében, és aztán útjuk az óceán felé elzáródott. A lagúna egy idő után azonban kiszáradt, a bálnák pedig elpusztultak.

A bálnákon kívül megtalálták egy ámbrás cet, egy kihalt delfinfaj, egy vízi lajhár és egy tengeri madár csontvázát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.