Hó alatt a fél ország

Vasárnap is folytatódott, bár kisebb mennyiségben a szombaton kezdődött intenzív havazás; a közúti és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott az időjárás; több borsodi települést elzárt a hó; Szabolcs lehet a következő 'áldozat'.

Elzárt települések

A havazás egyértelműen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozza a legtöbb fennakadást: Hejcére nem lehet eljutni, nehezen járhatóak a Zsujta, Abaújvár és Pányok felé vezető utak, amelyeket bár folyamatosan takarítanak, újabb és újabb hótorlaszok keletkeznek. Zsujta, Abaújvár és Pányok lakói maguk is takarítják a belterületi utakat. (Hóátfúvás miatt a pányoki bekötőút és a Kéked közötti szakasz is járhatatlanná vált, Pányokot ezzel elzárta a hó.)

A megyében a hófúvás miatt nem lehet közlekedni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó, a Megyaszó-Kegyesbénye és az Újharangodot a 37-es úttal összekötő bekötő úton. A 37-es számú főúton gyakorlatilag összeomlott a közlekedés, a Szerencs és Gesztely közötti szakasz járhatatlan, Szerencs felől elsősorban a kamionok, míg a gesztelyi részről a személyautók torlódtak fel.

Harminc centis hótakaró Borsodban

Az MTI vasárnap esti jelentése szerint jelenleg is intenzíven havazik Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahol átlagosan 30 centiméteres a hó vastagsága. A helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint, ha továbbra is ilyen intenzitással esik, 10 centiméternyi hó is hullhat hétfőre virradóra. Az előrejelzések szerint hétfőn már csak hószállingózás várható a térségben, viszont az égbolt kiderül, így a hóval vastagon borított tájakon akár mínusz 10-15 Celsius fok is lehet. A közlés szerint Bükkszentkereszten 35, Aggteleken pedig 27 centiméteres havat mértek. Jávorkúton 33, Bánkúton 34 centiméternyi hó borítja a tájat. Az északkeleti megyékben emellett erős szél várható, amely hóátfúvásokat okozhat. A szél sebessége az óránkénti 60 kilométert is elérheti - közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

Keresztbe fordult kamionok a 3-ason

A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kamionokat mentenek a 3-as számú főúton Hernádszurdok és Tornyosnémeti között, a Szlovákiába vezető szakaszon. Itt három teherautó fordult keresztbe. A 37-es főúton menetrend szerint közlekedő buszt mentettek hasonló okból, de a megye szinte valamennyi területéről érkeznek jelentések hasonló balesetekről. Ezeken a helyeken egy-két órás fennakadással is számolni kell.

Dél-Aldöld, Pest, Baranya járható

A Dél-Alföldön, Pest megyében, Baranyában minden út járható, ugyancsak járhatóak az utak - ha nehezen is - Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több centiméteres hó és sebesség helytelen megválasztása miatt két kamion, egy betegszállító gépkocsi, egy terepjáró és több személygépkocsi kötött ki az árokban a 4-es főúton Kisújszállás és Karcag térségében, a jászsági, a nagykunsági valamint a tiszazugi utakon.

Késhetnek a vonatok

A Mávinform jelzése szerint a vasúti közlekedésben Északkelet-Magyarországon okozhat jelentős késéseket az intenzív havazás. A budapesti elővárosi vonalakon délelőtt 11 órától újra közlekedhetnek a menetrend szerinti vonatok.

Ezer hómunkás a fővárosban

A fővárosban a vasárnap délelőtt újrakezdődött havazás miatt valamennyi téli munkagépét a fő- és közösségi útvonalakra irányította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., 90 szóró és ekéző munkagéppel, valamint 974 hómunkással folyamatosan takarították a havat és síkosságmentesítettek a fővárosi úthálózaton, közjárdákon, közlépcsőkön. A BKV járműveinek közlekedésében nem okozott gondot a havazás, az MTI érdeklődésére a fődiszpécser azt mondta: azért sincs fennakadás, mert az utakat megfelelően megtisztították, továbbá vasárnap lévén nincs sok autós az utakon és a tömegközlekedési járművek is a hétvégi menetrend szerint, vagyis ritkábban közlekednek.

Két áldozat, huszonhat sérült az eddigi mérleg

Budapesten a tűzoltók munkáját nehezítette a havazás, egy XXII. kerületi háztüzet csak egyetlen járművel tudtak megközelíteni, a tűzoltókat terepjáróval vitték a helyszínre. Vasárnap délelőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte az MTI-vel: a tűzoltókat 140-szer riasztották az elmúlt 24 órában a havazás miatt, zömmel közlekedési balesetekhez kérték a segítségüket. Szentes György elmondta: a legtöbb riasztást Pest megyében, a fővárosban és Borsod megyében kapták. Ketten vesztették életüket és 26-an sérültek meg, valamennyien közlekedési balesetekben - tette hozzá.

Szabolcs lehet a következő

Vasárnap éjfélig még lehet havazásra számítani az ország több pontján, Szabolcs- és Borsod megyékben 10-15 centiméter hó is hullhat. A Dunántúl északi területei kivételével az ország több pontján hullhat a hó, de nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék és az éjszakai órákban már csak az északkeleti országrészben lehet havazásra számítani, ám az intenzitása ott is csökkenni fog.

Csak hólánccal engednek a 37-esre

Ismét lehet közlekedni a 37-es számú főközlekedési úton, amelyen korábban, a rendőrség közlése szerint jószerivel összeomlott a forgalom - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója, Az utat folyamatosan takarítják a közútkezelő társaság munkagépei, és bár továbbra is erős szél fúj, amely hordja a havat, a közlekedés megindult.

A rendőrség korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az úton Szerencs felől elsősorban a kamionok, míg a gesztelyi részről a személyautók torlódtak fel. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy már csak néhány kamion vesztegel az út szélén, az útra ugyanis csak azokat az autókat engedik fel, amelyeken van hólánc.

Hólapátolók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.