Hivatali vesztegetéssel gyanúsítanak egy szegedi ügyvédet

Hivatali vesztegetésre módosította a Csongrád Megyei Nyomozóügyészség a szegedi ügyvéd, K. Zoltán elleni, korábban befolyással üzérkedés miatti gyanút - közölte a főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

Szanka Ferenc elmondta: emellett az ügyvédet és ügyvédjelöltjét, K. Lászlót gyanúsítják egy másik, befolyással üzérkedéssel kapcsolatos ügyben is.

Mint kifejtette, K. Zoltán a gyanú szerint mindkét esetben felajánlotta segítségét az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottnak, hogy megfelelő összegért el tudja intézni, hogy az szabadlábra kerüljön. Az első esetben a gyanú szerint megtörtént a pénz átadása, ezért módosult a vád, a másik alkalommal viszont, - az ügyészség eddigi információi szerint- a cselekmény nem jutott el a pénz átadásáig.

A Csongrád Megyei Bíróság közleménye szerint az elmúlt napokban, hetekben a sajtó tájékoztatást adott arról, hogy K. Zoltán szegedi ügyvédet előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyben korábban nyilatkozó sajtószóvivő csoportvezető ügyész elmondta, hogy K. Zoltán ügyvéd a gyanú szerint egy kiemelt jelentőségű, több százmillió forintos adócsalási ügyben ajánlotta fel segítségét az ügy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjának. Azt mondta, néhány millióért el tudja intézni, hogy a férfi szabadlábra kerüljön.

A bíróság közlése szerint ezt követően a sajtóban megjelent, hogy időközben őrizetbe vették az ügyvédnél dolgozó ügyvédjelöltet is, valamint, hogy ezzel az üggyel összefüggésben a Csongrád Megyei Bíróságon felfüggesztettek a munkavégzés alól egy büntetőbírót. A Csongrád Megyei Főügyészség szerint a két ügyvéden kívül más személyt nem gyanúsítottak meg az ügyben.

Tény, hogy a Csongrád Megyei Bíróságon az előzetes letartóztatás ügyében másodfokon eljárt tanács a gyanúsított előzetes letartóztatását megszüntette és házi őrizetet rendelt el - írták.

A tájékoztatás szerint a Csongrád Megyei Bíróság büntető kollégiuma vezetőjének szakmai jelzése és az általa jelzett másodfokú határozat tartalma alapján, valamint a korábbi sajtóhírekre és az ügyészségi közleményre tekintettel a Csongrád Megyei Bíróság elnöke azonnal belső vizsgálatot rendelt el. Ennek eredményeképpen megállapították, hogy a határozat meghozatala nem az eljárási szabályok szerint történt. Ezért a megyei bíróság elnöke az eljárt tanács elnökével szemben a szükséges munkáltatói intézkedéseket haladéktalanul megtette, majd további intézkedés megtétele céljából a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szolgálati bírósághoz fordult. Az ügyben eljárt tanács másik tagjával szemben saját hatáskörben intézkedett, míg a tanács harmadik tagját a belső vizsgálat során feltárt tények ismeretében semmilyen felelősség nem terheli.

A közleményben megjegyezték, hogy a megyei bíróság elnökének nincs joga a bírót tisztségéből felfüggeszteni, erre csak a szolgálati bíróság jogosult.

Hozzátették, az érintett tanácselnök a belső vizsgálat kezdete óta semmilyen bírói tevékenységet nem folytat.

A Csongrád Megyei Bíróságnak nincs tudomása arról, hogy az üggyel összefüggésben bíró mentelmi jogát felfüggesztették volna, illetve bíróval szemben büntetőeljárás lenne folyamatban - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.