HIV-tesztet csináltatott Harry herceg

Egy Burrell Street-i klinikára sétált be a királyi sarj, hogy elvégeztessen egy gyorstesztet.

Harry herceg nem a sok bulizás vagy a veszélyes társaság miatt került olyan helyzetbe, hogy tesztet csináltasson, hanem a HIV-vírussal kapcsolatos tudatosság növelése érdekében szánta el magát a lépésre - írja a BBC

Diana és Károly herceg kisebbik fia nyilvános szerepvállalásának egyik meghatározó eleme a HIV és az AIDS elleni küzdelem. 

A gyorsteszt eredményére a hercegnek mindössze néhány percet kellett várnia az után, hogy az ujjbegyét megszúrták és vérmintát vettek tőle.

Pool New / Reuters

 

Az eredmény negatív lett, amit a kék pötty jelez. Ha ebből kettő jelent volna meg, akkor meg kellene ismételni a műveletet, hogy megbizonyosodjanak a pozitív eredményről.

A tesztet Robert Palmer vezető egészségügyi szakértő és pszichoszexuális tanácsadó végezte el, aki szerint a herceg kicsit ideges volt. Az, hogy a királyi család egy tagja is elvégeztette a vizsgálatot, Palmer szerint azt üzeni, hogy a teszt mindenkinek szól. – Nem számít ki vagy, mindig jó ötlet, hogy csináltass egy HIV-tesztet.

Nagy-Britanniában a 15 év fölötti lakosság esetén 1000 emberre jut 1,9 HIV megbetegedés. A homoszexuális férfiak esetén ez az arány 48,7 az ezerhez. A második legveszélyeztetettebb csoport a fekete afrikai nők, akiknél 43,7 megbetegedés jut 1000 emberre.

Az angol közegészségügy 2014-es becslése szerint az országban közel 18 ezer ember nem tud róla, hogy fertőzött és ezzel növeli a vírus terjesztésének kockázatát. Nagy-Britanniában több, mint 100 ezer HIV pozitív ember él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.