HIV-fertőzöttek vérével íródott egy férfimagazin

Az osztrák The Vandgardist magazinnál megelégelték, hogy megbélyegzik a HIV vírussal fertőzött embereket, ezért úgy döntöttek, egy botrányos akcióval hívják fel a lakosság figyelmét.

A férfimagazin májusi számának nyomtatása során három HIV vírussal fertőzött ember vérét keverték a tintához. Az osztrák magazinnál azt remélik, hogy a „#HIVHeroes"-ra keresztelt kiadással a HIV-betegek problémáira terelik a társadalom figyelmét, megdöntik a betegséget övező tabukat, és sikerül tenniük valamit a megbélyegzés ellen.

„Egy kinyilatkoztatást szeretnék tenni a megbélyegzés, a HIV és a HIV pozitívokat érő irracionális félelemmel szemben" – mondta Julian Wiehl, a Vangardist társalapítója. Hozzátette, hogy aki a májusi magazint a kezébe veszi, az úgy tesz, mintha egy HIV-fertőzöttel érintkezne: „Semmi nem történhet, semmit sem árthat neked, ha a magazint megfogod, és semmit sem árthat neked, ha egy HIV pozitív személyt érintesz meg" – magyarázta a társalapító.

A „#HIVHeroes"-t május elejétől árusítják, de nem minden példány nyomtatásához használtak fertőzött vért. A HIV+-ak vérének felhasználásával készült magazinokból 2500-at készítettek. A nyomtatási folyamatról videofelvételt is közzé tettek.

Az osztrák magazin nagy médiafigyelmet kapott, amely meglepte a társalapítót is, aki megjegyezte: ez is azt mutatja, hogy a társadalom még mindig megbélyegzi a HIV-vel fertőzötteket.

Egyre több fertőzött Magyarországon 

Az Epinfo adatai alapján 2014-ben 271 új HIV-fertőzöttet regisztráltak hazánkban, és ezzel az 1985 óta kiszűrt fertőzöttek száma 2845-re emelkedett. Az emelkedés az előző, 2013-as évhez képest 11,4%-os. Tavaly 15-en haltak meg AIDS-ben, kétszer annyian, mint az előző évben.

Szakemberek szerint a HIV korai felismerése meghosszabbíthatja a fertőzöttek életét, és a gyógyszeres kezelés alatt álló, életmódjára odafigyelő személy nem fertőz tovább. Az orvosok ezért nem győzik hangsúlyozni az óvszer és a tesztelés fontosságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.