Hirtelen támadhat fel a szél és zúdulhat le az eső

A várható viharos erősségű szél miatt hat megyére és Budapestre harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében az erős szél mellett a jelentős mennyiségű csapadék miatt is első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint az északnyugat felől érkező, viharos széllökésekkel kísért markáns hidegfront várhatóan éjjel éri el az országot, és a reggeli órákra már át is halad a Dunántúl felett.

A hidegfronthoz kapcsolódóan a szél hirtelen válhat viharossá, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a széllökések sebessége több helyen 70-95 kilométer/óra között várható, de a Dunántúlon és a Duna vonalában átmenetileg a 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökéseket sem lehet kizárni. A hidegfronthoz kapcsolódó viharos széllökések ereje az ország középső részét elérve jelentősen csökken, így az ország keleti harmadán már nem várhatók 70-75 kilométer/óránál erősebb széllökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 110 kilométeres erősséget is meghaladhatják. Baranya, Bács-Kiskun, Nógrád, Tolna, Vas és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt.

Kitértek arra is, hogy a front előtt éjszaka a Dunántúlon helyenként intenzív zivatar is előfordulhat, felhőszakadás, viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás és a heves zivatar veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Kiemelték továbbá, hogy a gyorsan átvonuló hidegfronthoz kapcsolódóan az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható. Szerda estig - a Tiszántúlt leszámítva - területi átlagban 20-45 milliméter csapadékra lehet számítani, a Dunántúl északi és középső részén, valamint az Északi-középhegység térségében azonban helyenként 50-60 milliméternyi is hullhat.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, továbbá a fővárosra a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. Ugyancsak a várhatóan magas napi csapadékösszeg miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szerdán napközben már nem várhatók 90 kilométer/órásnál nagyobb széllökések, általában 45-70 kilométer/órás széllökésekre lehet számítani a Dunántúlon és az ország középső részén.

A folyamatosan frissülő térképes figyelmeztető előrejelzést és riasztást a http://veszelyjelzes.met.hu oldalon lehet követni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.