Himalája: nem keresik tovább Várkonyi Lászlót

Az expeditions.hu-n megjelent közleményben az olvasható: a pekingi követségtől kapott információi alapján a Külügyminisztérium csütörtök délelőtt arról adott tájékoztatást, hogy a kínai összekötőtiszt jelentése szerint abbahagyták Várkonyi László keresését.

A honlapon azt is leírják, hogy a helyi hatóságok ki fogják állítani a halálos balesetről szóló okmányt. Azért döntöttek így, mert több mint másfél nap után úgy vélik, nincs esély arra, hogy Várkonyi Lászlót élve vagy holtan megtalálják. A mentés területén a jég nem stabil, életveszélyes, és az időjárás volt sem kedvező.

A tájékoztatás szerint a balesetben megsérült hegymászó, Klein Dávid telefonon annyit mondott: "Lavinabaleset történt, jégomlás volt. Várkonyi László barátom meghalt, nekem szerencsém volt, a biztosítókötél megfogott."

Csütörtök délután vagy péntek reggel a hegymászó elindul Kathmanduba, azt reméli, péntek estére odaér.

A pekingi magyar főkonzul, Sárközy Péter kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Várkonyi László eltűnt a Himaláján, miután társával együtt lavina sodorta el. A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfőn érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedd délután érkezett faxon. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van, míg Várkonyi László Alfréd eltűnt - mondta a főkonzul.

A Dreher 24 Everest-expedíció hegymászóit körülbelül 7.000 méteres magasságban érte a baleset.

Jégomlás volt a hegyen

Klein Dávid a www.expeditions.hu című honlapon kedd délután közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy jégomlás történt a hegyen. "Az Északi Nyeregből (7.000 m) tartottunk lefelé az Előretolt Alaptáborba (6.400 m), amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt, ami annyit jelent, hogy a felettünk lévő jégfal leszakadt". Mint hozzátette, őt a jég ledobta egy jégfalra, át egy peremen; a függőleges falon lógva állt meg, a rögzített kötélen. Azt nem tudta, hogy mögötte haladó társával, Várkonyi Lászlóval mi történt.

 

Várkonyi László (b) és Klein Dávid a világ legmagasabb csúcsának megmászására készült
Csomolungma, 2010. április 27. Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján, Várkonyi László (b) eltűnt, Klein Dávid (j) megsérült. A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, délután érte a baj. Felvételünk 2008. március 6-án készült. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.