Hihetetlen: lábra állt egy baleset után a paralimpikon

A holland származású Monique van der Vorst mindig is imádott sportolni. Szerette a teniszt és szeretett jégkorongozni is. 13 évesen, miután bokája folyamatosan kificamodott az orvosok javaslatára megműtötték. A rutin beavatkozás azonban balul sült el: a műtét utáni komplikációk miatt Monique egyik lába teljesen lebénult.

A fiatal lány azonban nem adta fel álmát, hogy egyszer élsportoló legyen. Ekkor lett kerekesszékes és handbike (háromkerekű, többsebességes, kézi erővel hajtott kerékpár) versenyző.

Monique van der Vorst kiskora óta a sport szerelmese
Monique van der Vorst

Első handbike versenyén 2000-ben, 15 évesen állt rajthoz. „Megtanultam a korlátok helyett a lehetőségekben hinni. Nagyon hiányzott a futás, de találtam helyette mást. Önálló életet éltem, vezettem, sőt még repültem is.”

Monique irigylésre méltó lelkesedése töretlen maradt, azután is, hogy 2008-ban elütötte egy autó. A balesetben megsérült a gerince, és akkor már mindkét lába lebénult. Ennek ellenére még ebben az évben két ezüstérmet is hazavitt a Pekingi Paralimpiáról.
A sors fintora, hogy a teljes felépülés egy újabb balesettel kezdődött. Monique a 2012-es londoni megmérettetésre edzett, amikor tavaly márciusban hátulról rohant bele egy kerékpáros, miközben ő handbike-kal tekert.  Monique felborult, a lábai pedig görcsbe rándultak. A sportoló pár hónappal később bizsergető érzést tapasztalt a bal lábában. Aztán nem sokkal később a jobb lábában is. Mikor állni már tudott, komoly fizikoterápia mellett elkezdett járni tanulni. Lépésenként. 2010 végére pedig egyedül is tudott már járni.
- Más perspektívában látom az egész világot. Nagyon jó érzés valaki mellett sétálni és egyenesen a szemébe nézni ennyi év után - nyilatkozta Monique.

A sportolóra most a Londoni Paralimpia helyett egy új megmérettetés vár: a holland női Rabobank kerékpárcsapat szerződtete, ahol a világ legjobbjaival edzhet együtt. A következő cél tehát a csillagos (ötkarikás) ég: a 2016-os olimpiai játékok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.