Hiénák és álrablók: tények és hiedelmek az Ophélie-ügyről

Semmi sem biztos a Budapesten tavaly december 4–én eltűnt Ophélie Aurélie Bretnacher ügyében – állítják rendőrségi forrásaink, cáfolva azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a 22 éves francia diáklány biztosan nem esett a Dunába, hanem egy hiéna taxis elrabolta.

„Egészen biztos, hogy Ophélie Aurélie Bretnacher nem esett – nem ugrott és nem is dobták – a Dunába”, állítja egy internetes portál cikkének szerzője. Ellenkező esetben ugyanis – írja – már előkerült volna a holtteste.

Barátai keresik Ophélie-t
Barátai keresik Ophélie-t

Egy másik feltevés, hogy taxis hiénák rabolták el, akik rendszeresen szállítanak vendégeket és lányokat különböző rosszhírű bárokba. Lehet, hogy Ophéliet egyszerűen eladták. Mások azt a Magyarországon tanuló két olasz diákot tartják gyanúsnak, akik megtalálták Ophélie táskáját a Lánchídon, benne valamennyi iratával, pénzével és a mobiltelefonjával. Az egyik bulvárlap szerint ők többet tudnak, mint amennyit a rendőröknek Ophélie eltűnése után elmondtak, ráadásul egyikük gyanús hírtelenséggel elhagyta az országot.

Rendőrségi forrásaink szerint a nagy médiafelhajtás hatására lényegesen több fejelentést kapnak a nyomozók, mint más eltűnési ügyekben. Amióta nyilvánosságra került, hogy a Legfőbb Ügyézség emberrablás gyanújával nyomozást rendelt el, már Ophélie "elrablója" is jelentkezett. Hívását a rendőrség lenyomozta, s a telefonálót visszaküldték a pszichiátriára, ahol évek óta kezelik. De állítólag már maga Ophélie is jelentkezett – angolul, s nem is volt hajlandó franciául megszólalni, ami egy francia diáklány esetében több, mint furcsa.

A rendőrség a Legfőbb Ügyészség szokatlan döntése ellenére is kitart korábbi álláspontja mellett: egyelőre minden lehetséges. Nem zárják ki, hogy Ophélie felment a hídra és a vízbe esett - vagy azért, mert baleset érte az eltűnésekor erősen ittas lányt, vagy azért, mert valaki a vízbe dobta. Nem zárják ki azt sem, hogy emberrablás történt, de azt sem, hogy a lány szabad akaratából döntött úgy, hogy nem lép kapcsolatba szeretteivel, barátaival.

Egyáltalán nem biztos, hogy Ophélie emberrablók áldozatául esett. Az ügyészség azzal az indokkal rendelte el a nyomozást az ügyben emberrablás gyanújával, hogyl két hónap alatt a rendőrségnek nem sikerült kétséget kizáróan kizárni az emberrablás lehetőségét.

Az sem biztos, hogy Ophélie egyáltalán felment a Lánchídra: a bizonyítási kísérletek során a nyomozóknak többször sikerült feljutniuk a hídra és eltűnni a Roosevelt-téri térfigyelő kamerák elől.

A BRFK továbbra is keres egy taxist, aki láthatta december 4-én hajnalban a Lánchíd felé gyalogló lányt, és sazkértők bevonásával elemzi a híd környékén akkor hajnalban működött mobiltelefonok tulajdonosait.

Az olasz hatóságokkal újra kihallgattatják azt az olasz fiút, aki barátjával megtalálta Ophélie táskáját, majd másnap elutazott – bár a rendőrök szerint nem gyanús sietséggel, mivel hetekkel korábban megváltott jegye volt december 5-re.

Ophélie felktuatására a héten két francia nyomozó érkezik Budapestre. A BRFK közlése szerint eddig a magyar hatóságok sem hivatalos, sem informális úton nem kaptak olyan információt, ami arra utalnak, hogy a Franciaországban korábban elrendelt nyomozás olyan tényeket tárt volna fel, amelyek segíthetnék a budapesti eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.