Hidroterápia négylábúaknak

Elszakadt Várhelyi Dóra nagytestű kutyájának a térdszalagja. A kezelés, a műtét sok pénzbe került, a gyógyulás pedig hosszas tortúra volt – meséli a fiatal veresegyházi nő azt a történetet, amelyből végül a barátnőjével közös vállalkozása lett.

Ugyan a műtéti lehetőségek közül van választék, az azt követő felépülést segítő hidroterápiában nagyon is szűkösek a lehetőségek. „A leggyakoribb probléma, hogy a másik térdszalag is elszakadhat, és ennek esélyét 80 százalékra jósolta az orvosunk. Még egy műtétet már nem szerettem volna átélni – mondja Várhelyi Dóra. – A kérdésre pedig, hogy miként lehetne megelőzni az efféle bajokat, az orvos rávágta: úszással. Erre Magyarországon még tavasztól őszig is korlátozottak a lehetőségek. Megoldásra volt szükségünk.”  

Kutyauszoda: az úszás a fizioterápia legfontosabb része

Dóra regisztrált egy amerikai fórumon, ahol a hasonló problémával küszködő kutyák gazdái szinte csak a hidroterápiáról és annak jótékony hatásáról beszéltek.

Kiderült: már Európában is, tőlünk kicsit nyugatabbra teljes ipar szolgálja ki a kutyák hidroterápiás kezelését, szinte minden városban van legalább egy kutyauszoda. Ott az állatokat pici koruktól úsztatják, és ez nem valamiféle luxus, hanem szocializációs és a mozgásszervi problémák megelőzésére, illetve rehabilitációjára használatos módszer.

Várhelyi Dórát nem hagyta nyugodni, hogy nálunk nincs ilyen, pedig Magyarországon sincs kevés a porckorongsérves, keresztszalag-szakadásos, végtagtöréses, porckopásos, illetve dysplasiás kutyából.

Próbált utánajárni, hol van az országban valahol fedett, télen is alkalmas uszoda. Ilyet nem talált. Magyarországon 3 éve van fizioterápiás képzés és lehetőség arra, hogy a kutyák a műtétek után gyorsabban és hatékonyabban felépüljenek, vagy a műtét helyett esetleg prevencióként használják a módszert. Ám a fizioterápia legfontosabb része a hidroterápia – állítja Várhelyi Dóra.

Végül ráakadt két helyre, ahol foglalkoznak hidroterápiával, mindkettő a fővárosban van. Egy vízzel feltöltött kabin alján elhelyezett futópadon, könnyített mozgást végezve kaptak lehetőséget a kutyák a vízben való gyaloglásra, azaz a rehabilitációra. De ez nem úszás.

– Barátnőmmel, Ringhofer Nikolettel elhatároztuk, hogy megcsináljuk – mesél Dóra a vállalkozás beindításáról.

A két család összefogott, és a ház alagsorában megépítettek egy kutyauszodát. A gépek és az eszközök egy részét külföldről kellett beszerezniük, a helyiség átalakítást javarészt a családok maguk végezték.

– A napi építkezés mellett szorgalmasan gyűjtöttük a szakkönyveket, képeztük magunkat. Felvettük a kapcsolatot a brit Canine Hydrotherapy Associationnel (CHA), és adaptáltuk módszereiket. Jóval a megnyitás előtt már találtunk hazai hasonló gondolkodású orvosokat és fizikoterápiás szakembereket is” – állítja Várhelyi Dóra.

A medencébe hetente hozza a tartálykocsi a veresegyházi termálvizet, amit aztán visszahűtenek 27-28 fokra.  A vizet nem vegyszerezik, kemikáliamentes tisztító adalékkal és homokszűrős medencetechnikával tartják tisztán – avat be a részletekbe.

Az üzlet elindult, bár az uszoda bemutatására meghívott állatorvosokat hiába várták pezsgővel, szendviccsel meg úszó kutyákkal, mert nem érkezett meg egyikük sem. Valahogy mégis elhíresültek, mert a bicegő kutyák meg a gazdáik jönnek. Várhelyi Dóra, mint mondja: erősen küzd a fenntartási költségekkel, az is látszik, meggazdagodni egyelőre nem nagyon fog, de nem is ez a cél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.