Hibás előrejelzés: "minimális esélyből" óriási vihar

A főváros környékén nyugodt a légkör, nem fordulhat elő a tegnap a Dél-Dunántúlon tomboló zivatarlánchoz hasonló időjárási jelenség - azaz semmi sem veszélyezteti a budapesti tűzijátékot. Kissé labilisabb a légkör a nyugati határszélen, de ott sem alakulhat ki a péntekihez hasonló helyzet.

Csonka Tamás, az Országos Meteorológia Szolgálat ügyeletes meteorológusa szerint számítottak arra, hogy pénteken kisebb területen zivatar alakulhat ki, de a Dél-Dunántúlon létrejött zivatarlánccal nem kalkuláltak. A tegnap reggel hét órakor kiadott előrejelzés még azzal számolt, hogy minimális eséllyel alakulhatnak ki zivatarok, és ahol mégis létre jön ilyen, ott akár 90 km/órát meghaladó széllökések és jelentős csapadék is lehet. A délelőtt tíz órakor kiadott előrejelzésből már kivették a "minimális eséllyel" jelzőt, tehát nőtt a zivatarok megjelenésének esélye.

A zivatarlánccal azonban akkor sem kalkuláltak. Csonka Tamás szerint a a száraz levegővel találkozó hideg, csapadékos levegő nyomán felerősödött a lecsapódó, kifutó szél, illetve egy zivatarlánc alakult ki. A jósolt 90 km/órás szél helyett Fonyódon 117 km/órás szelet mértek, míg Sármelléken 98 km/órást - utóbbi helyen 24,9 milliméter eső hullott.

Csonka Tamás szerint a meteorológia tudományos tényeken alapuló becslést tud adni, de egy olyan sok változás rendszer, mint az időjárás, bizonyos körülmények között - mint tegnap - extrém helyzeteket tud produkálni.

Melléképületre dőlt villanyoszlop a Zala megyei Milejszegen, miután orkánerejű szél vonult át a megyén
Milejszeg, 2011. augusztus 19. Melléképületre dőlt villanyoszlop a Zala megyei Milejszegen, miután orkánerejű szél vonult át a megyén. MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.