Hiányos román nyelvtudása miatt alázta meg székelyföldi magyar betegét egy orvos

Az eset kapcsán a román diszkriminációellenes tanács a kolozsvári gyermekkórházat 2000 lejre, (140 ezer forint) annak orvosát pedig 1000 lejre (70 ezer forint) bírságolta meg.    

A 17 éves olaszteleki lány még február közepén került kórházba Kolozsváron, ahol versmondó- és népdalvetélkedőn vett részt, de egy gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz. A lány ügyében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tett feljelentést a diszkriminációellenes tanácsnál a szülők felhatalmazása alapján. 

Az esettel kapcsolatban most született döntés, ugyanis a román parlament által felügyelt testület szerdai ülésén megállapították, hogy nyelvi és etnikai hátrányos megkülönböztetés esete áll fenn. Az orvos rosszhiszeműen járt el, hiszen lett volna lehetőség arra, hogy tolmács révén beszéljen a beteggel, de ezt elutasította, ezáltal sérült a beteg joga – mondta Asztalos Csaba, a tanács elnöke.

Megállapították azt is, hogy az orvos magatartása az emberi méltóságot sértette, hiszen amellett, hogy ott volt a sérültet kórházba kísérő személy, aki vállalta, hogy tolmácsként segít, az orvos maga állítja, hogy a kórház alkalmazottainak 35 százaléka tud magyarul, és mégsem hívott be senkit. Asztalos szerint ez mind Ioan Dobrescu ügyeletes orvos rosszhiszeműségét bizonyítja.

Asztalos emlékeztetett, hogy a román törvények szerint a románul nem értő betegeknek is joguk van ahhoz, hogy az egészségügyi kivizsgálás során anyanyelvükön vagy általuk értett más nemzetközi nyelven tájékoztassák őket a diagnózisról és a kezelési utasításokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.