Hévíz: ezerkétszáz évig feküdt a padlón

Egy népvándorláskori ház padlóján női holtestet találtak. Mellette voltak az ékszerei és használati tárgyai.

Egy középkorú nő csontvázára bukkantak régészek Hévíz határában egy népvándorláskori ház padlóján, ahol már mintegy ezerkétszáz éve feküdt a holttest.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai a 76-os főút Alsópáhok és Hévíz közötti elkerülő szakaszának nyomvonalán folytattak ásatásokat, ahol a félig földbe mélyített építményt is feltárták.

Tokai Zita Mária, az ásatást vezető régész szerint feltehetőleg az egykori település elhagyott részén, már használaton kívüli házban helyezték örök nyugalomra az asszonyt, aki mellé odatették ékszereit és használati tárgyait is a túlvilági életéhez.

Az üveggyöngyből fűzött nyakláncát, fülbevalóit, S-végű hajkarikáit és gyűrűit egy kupacban, a lába mellett találták meg, ezeket egy erszénybe rakva helyezték a halott mellé. A használati tárgyai közül a vas kést, baltát, kis edénykét és egy különleges darabnak számító, csontból készült, pontkörös díszítésű sótartót szintén a lábához helyezték. A rövid, vasból készült kasza a feje alá került.

A leletkülönlegesség a késő népvándorlás korából, a IX. század első feléből való - számolt be az eddigi eredményekről az örökségvédelmi szakszolgálat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.