Hetvenkétmilliót ítélt meg a bíróság a rákkeltő hintőpor miatt

Hetvenkétmillió dollár kártérítést ítélt meg egy missouri bíróság egy amerikai nő családjának, a hozzátartozók szerint ugyanis az évtizedes bébihintőpor-használatba halt bele az asszony.

Az alabamai Birmighamből származó Jackie Fox évtizedeken át használta a Johnson & Johnson bébihintőporát. A 62 éves asszony tavaly halt meg petefészekrákban. A család szerint a hintőpor és a betegség között ok-okozati összefüggés van, s erről a gyártó is tudott. Az asszony hozzátartozói ezért bírósághoz fordultak. Ügyvédjük azzal érvelt, hogy a kozmetikai termékeket forgalmazó cég tisztában volt azzal, hogy a hintőpor növelte a rák kialakulásának kockázatát, ám erre nem figyelmeztette a vásárlókat – írja a BBC.

A bíróság igazat adott a családnak, amelynek 72 millió dolláros kártérítést ítélt meg. A cég tagadja, hogy a hintőpor ártalmas lenne az egészségre, s a Johnson & Johnson szóvivője kilátásba helyezte a fellebbezést.

Ez az első alkalom, hogy ítélet születik egy „hintőpor-ügyben", s szakértők szerint precedensértékű lehet, ugyanis mintegy ezer ilyen eset van függőben országszerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.