Hétvégére biztonságossá válhat a jég a nagy tavakon

Folytatódik a hideg, így a hét végére várhatóan biztonságossá válik a Velencei tó és a Balaton jege is, így az önkormányzatok kijelölhetnek korcsolyázóhelyeket. A jég azonban így is rengeteg veszélyt rejt.

Az előrejelzések szerint marad a hideg, így a hét második felében biztonságossá válhat a  Balaton jege, addig azonban nem ajánlják téli sportolásra - erről  Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője nyilatkozott hétfőn. Nem egyenletes a jég vastagsága a Velencei-tavon sem, korcsolyapályát várhatóan csak a  hétvégére jelölnek ki.

Egyelőre sem a vízi rendészetnek, sem a vízi mentőknek nincs tudomásuk hivatalosan kijelölt balatoni korcsolyapályákról, amelyekről egyébként nem kötelesek jelentést tenni a kijelölésre jogosult önkormányzatok.

A szakemberek figyelmeztetése ellenére sok helyen már a múlt hétvégén tele volt emberekkel a Balaton jege, főként a déli part tükörsimára fagyott, sekély vizű strandjai felett, ahol a beszakadás nagy veszélyt nem jelent.

A Balatonon a jelenleg átlagosan 6-7 centiméterre tehető jég vastagsága helyszínenként nagyon eltérő lehet, függ egyebek közt a víz áramlásától, a vízbefolyásoktól, így a további fagyos napok esetén is kellő óvatosságot igényel majd mindenütt a jégre merészkedés.

Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: ha a szakértők és a vízi rendészet szerint is biztonságossá válik a Balaton jege, felhívással fordul a tóparti önkormányzatokhoz, kérve, hogy teremtsék meg a feltételeket a téli sportolásra.

Mint hozzátette, szeretné elérni, hogy amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, az idén minél több önkormányzat jelöljön ki jégpályákat, de csakis a tó sekélyebb részei felett, lehetőség  szerint az ilyenkor is használható infrastruktúrájú strandoknál. Ezeknek a pályáknak a gondozása - szükség esetén a hó eltakarítása, az akadálymentesítés - már a napokban megkezdődhet - hangsúlyozta Suchman Tamás, aki a szolgáltatások széles körének biztosítását  (felügyelet, meleg ital, étel, melegedő, illemhely, esetleg korcsolyakölcsönző) is elvárja a pályák gondozóitól.

A Velencei-tavon több helyen hullámzik még a víz, rianások  vannak, s nem egyenletes a jég vastagsága; korcsolyapályát várhatóan  csak a hétvégére jelölnek ki - közölte Falusy Ferenc tófelügyelő az  MTI-vel.

A nádvágásra alkalmas helyek kijelölése miatt naponta mérik a  jég vastagságát - mondta a szakember, hozzátéve: a hétfői mérés  szerint a déli parton mintegy 100 méteres sávban 8 centiméter vastag  a jég, de a gyors "hízás" miatt a gárdonyi Nagy tisztásnál és a Hosszú tisztásnál 200 méteres rianások törik meg a jégpáncélt.

A gárdonyi és a velencei kikötőben - ahol termálvíz folyik a  tóba - még mindig hullámzik a víz. A tó keleti részén, a csontréti  kikötőnél alig 5 centiméter, s az evezőspálya nyugati oldalán is mindössze 6 centiméter a jég vastagsága.

A tó északi partján különösen veszélyes a helyzet, a hideg elől  Magyarországra érkező madarak százai ugyanis több helyen újra és  újra "kifürödik" a jeget, s ha a lékek gyorsan be is hártyásodnak, a  jég legfeljebb 1-2 centiméterre vastagodik meg. Emiatt három éve  halálos baleset is történt a tónál.

A nádasok környékén változatos - 0-5 centiméter közötti - a jég  vastagsága, emiatt a nádvágók is csak a partok mentén, illetve a tó  egyes szakaszain tudnak dolgozni.

Az MTI információja szerint az önkormányzatok a hét közepén döntenek arról - amennyiben a jég vastagsága addig eléri a biztonságos 10 centimétert -, hogy a tó mely területein jelölnek ki  jégpályákat, ahol mentőszolgálatot is működtetnek majd.

Az elmúlt években az agárdi Pop strandon és a velencei öbölben működött kijelölt jégpálya. Mint Turbók János, a Pop strand főrendezője elmondta, ha a jég vastagsága biztonságos lesz, szombat  reggel zene, fűtött melegedő és büfé várja majd a strandon a korcsolyázókat, s gondoskodnak a szakszerű mentőügyeletről is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarország fölé továbbra is hideg levegő áramlik, a héten marad a téli idő, a hőmérséklet a legtöbb helyen nappal is fagypont alatt  lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.