Heti egyszer vegán koszt segít elkerülni a szívbetegségeket

Csak Magyarországon évente körülbelül 40 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri megbetegedés miatt. Ez a vezető halálok a férfiak és a nők körében egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a tragédiák többsége megelőzhető volna az olyan kockázati tényezők kiiktatásával, mint a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas lipidszint.

A fentiek nem jelentenek újdonságot, ám annál kevesebb helyen kerül említésre, hogyan fest pontosan a szívbarát étrend. A legtöbb embernek a csökkentett só- és koleszterin-bevitel jut róla eszébe. Ez helytálló, ám egy friss kutatás szerint nem elegendő.

A klasszikus élelmiszerpiramis arányaitól diéta idejére el lehet térni, de hosszú távon ez jelenti az egészséges táplálkozás alapját
A klasszikus élelmiszerpiramis arányaitól diéta idejére el lehet térni, de hosszú távon ez jelenti az egészséges táplálkozás alapját

A Journal of the American Heart Association című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis a cukrok és a keményítők ugyanis szintén hozzájárulhatnak a szívelégtelenség kialakulásához . Ebben a kutatók rávilágítanak, hogy az említett anyagok túlzott bevitele esetén olyan molekula termelődik a testben, amely fokozott terhet ró a szívre - írja a Medipress.

Deborah Herlax Enos dietetikus szakértő szerint az ott olvasható információk csupán megerősítik a feltételezést, miszerint a tápláló és kiegyensúlyozott étrend kulcsszerepet játszik a jó egészségben. Az egyes összetevők teljes kiiktatása hatékony lehet ugyan, de a mindennapokban szélmalomharcnak tűnhet. Enos egyenesen kínzásnak nevezi a megvonáson alapuló diétát, éppen ezért sosem ajánlja. Inkább leírja saját tanácsait.

1. Új ételek kipróbálása. Minden héten érdemes kipróbálni egy sosem kóstolt zöldséget vagy gyümölcsöt. Akár pozitív, akár negatív lesz a tapasztalat, új élménnyel gazdagít. A friss gyümölcs a desszertet is helyettesítheti. Ez a stratégia segít arra fókuszálni, hogy mit lehet enni – ahelyett, hogy arra hívná föl a figyelmet, mit nem.

2. Vásárlás helyi termelőtől. Az összetevők gondos kiválasztása egészen más gasztronómiai élményhez járul hozzá, mint a mirelit menü mikrózása. A termelők még arról is szívesen beszélgetnek a piacon, hogyan termelték a paradicsomot. A recept kitalálása akár utólag is ráér, érdemes inkább ösztönösen a tetsző alapanyagok után menni.

3. Vegán menü heti egyszer. Sokan meglepődnek, amikor Enos heti egy vegán étkezést javasol nekik. Pedig rengeteg egészséges, szívbarát étel készül hús és tejtermékek nélkül. Ezzel csökkenthető a koleszterin és más káros zsírok mennyisége az étrendben.

4. Gyümölcsital minden reggel. Egy marék spenótból, egy csomó zellerből, két csésze vízből, egy banánból és egy fél almából mennyei smoothie-t, azaz krémes-gyümölcsös italt lehet készíteni. A hűsítő hatás kedvéért a víz akár jéggel is helyettesíthető. Ez a kortyolnivaló meglepően sok energiával szolgál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.