Hétfői hóhelyzet: Borsod részben már 'felszabadult'

Felszabadították a hókotrók Borsod megye elzárt településeit; néhány út még járhatatlan, ezért tizennyolc Volán-járat nem tudott elindulni hétfőn. A fővárosban már a mellékutakat is tisztítják, de az előrejelzés szerint folytatódhat a havazás.

Még két út járhatatlan Borsodban

Újra járható a Felsődobsza és Abaújszántó közötti útszakasz, amelyet korábban a hóakadályok miatt zártak le a forgalom elől, így már csak két út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága hétfőn az MTI-t. Az útszakaszt hétfő délután nyitották meg, miután sikerült a burkolatot letakarítani. Szintén megtisztították a Hejce felé vezető bekötőutat, amely reggel még csak egy nyomvonalon volt járható. A megyében hótól elzárt település nincs. A közlés szerint továbbra sem lehet közlekedni a Vilmány és Fony, illetve a Pere és Abaújszántó közötti úton.

Balesetek a havazás miatt

Egy nő meghalt, ketten megsérültek, amikor frontálisan ütközött két személyautó hétfő reggel a Borsod megyei Gesztelynél, a 37-es számú főúton - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t. A két sérült közül az egyik életveszélyes, a másik súlyos állapotban van. A főutat a helyszínelés idejére lezárták. A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy ha lehet, kerüljék el ezt az útszakaszt.

A 3-as számú főúton Szikszónál kamionnal ütközött egy autó; a balesetben megsérült Ódor Ferenc (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke.

Már csak néhány vonalon nem közlekednek a buszok Borsodban

Már csak néhány vonalon nem közlekednek a menetrend szerinti Volán-buszok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hó miatt - mondta a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-nek. Hejce és Vilmány között egyelőre nem közlekednek a buszok. Nem tudnak haladni a járművek a hó miatt a bodroghalmi elágazásnál, és hasonló problémákat jeleztek a Felsőregmec és Abaújszántó közötti vonalon is. A megyében összesen 18 járat maradt ki hétfő reggel - közölte Ujj Zsuzsanna.

Már Hejce és Pányok is megközelíthető

Egy nyomvonalon Hejce is megközelíthetővé vált, így már nincs elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága hétfőn az MTI-t. A település vasárnap került a hó fogságába, a szél ugyanis hótorlaszokat emelt az odavezető bekötőútra. Hétfő reggel már egy nyomvonalat megtisztítottak, jelenleg a teljes burkolat takarításán dolgoznak. Szintén be lehet jutni a hó miatt korábban elzárt Pányokra, illetve letakarították az Újharangod és a 37-es számú főút közötti szakaszt is, így már csak három út járhatatlan a megyében. Továbbra sem lehet közlekedni Vilmány és Fony, Pere és Abaújszántó, valamint Felsődobsza és Abaújszántó között. A közútkezelő közlése szerint a térség főútjai latyakosak, hókásásak, a mellékutak pedig havasak, letaposott havasak.

A fővárosban már a mellékutakat is takarítják

Éjszaka már nem havazott Budapesten, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) ezért megkezdte a mellékutak megtisztítását is - közölte hétfőn kora reggel az FKF helyettes szóvivője az MTI-vel. Horváth László közleménye szerint az éjszakai műszakban 90 szóró- és ekéző munkagéppel, valamint 675 hómunkással folyamatosan végezték Budapest úthálózatán, közjárdáin, közlépcsőin, a gyalogátkelőhelyeknél a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A munkagépek az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózat rendbetételét követően megkezdték a mellékutak megtisztítását. Hajnalban ellenőrzésre visszatértek a fő- és közösségi útvonalakra, és ahol szükséges volt, megszüntették a lefagyásokat, a síkosságot. A közösségi közlekedés rendben elindult - tette hozzá a helyettes szóvivő. Mivel az időjárási előrejelzések alapján nem lesz újabb havazás, ezért napközben tovább folytatják a munkát a mellékutcákban.

Hómunkás kerestetik

Az FKF arra kéri a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy - ahol még nem tették - az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és jégtől a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne a már letakarított úttestre tolják. A helyettes szóvivő azt is közölte, hogy az FKF hómunkásokat vesz fel hétfőn reggel 6 órától délután 2 óráig tartó munkavégzésre.

A további kilátások

Hétfő estig keleten várható több felhő, elszórtan lehet hózápor. Éjszakától nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, eleinte északnyugaton, majd másutt is számítani lehet hózáporra. Az északnyugati, nyugati szél éjszakára mérséklődik, majd napközben ismét megélénkül, néhol megerősödik - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -10, -15 fok között alakul, de északnyugaton ennél melegebb, északkeleten pedig több fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire +2, -5 fok között várható.

Gyerekek játszanak a hómaró által felkavart hóban a hejcei bekötő úton
Hejce, 2010. február 1. Gyerekek játszanak a hómaró áltak felkavart hóban a hejcei bekötő úton. A hóakadályok miatt továbbra sem lehet közlekedni a Vilmány és Fony, illetve a Pere és Abaújszántó közötti úton. MTI Fotó: Vajda János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.