Hétezer éves sírokat tártak fel Szarvas határában

A régészek befejezték azoknak a hétezer éves síroknak a feltárását, melyekre öntözőcsatorna építés során bukkantak a mezőtúri komp felé vezető út mellett, a Szarvasi Arborétum szomszédságában – adta hírül a Békés Megyei Hírlap.

Forrás: beol.hu

A Holt-Körös partján lévő terület a Szent István Egyetem szarvasi karának kezelésében van, itt kezdtek bele egy öntözőcsatorna kiépítésébe. A kivitelezés előtt a Tessedik Sámuel múzeum munkatársai megelőző feltárást végeztek a csatorna nyomvonalán, melynek során több ezer éves sírok kerültek elő.

Gulyás András régész elmondta, 420 méter hosszú nyomvonalon több korszak emlékei kerültek a felszínre.

- Kilenc, 7 ezer éves sírt tártunk fel. Ezek a késő újkőkorba helyezhetők. Ugyanebből a korszakból került elő egy házrészlet, valamint egy leégett ház oldalfala, alatta összeroskadt kerámiákkal. Volt egy korábbi, 7 ezer 500 éves ház részlete is, valamint egy ugyanebből az időszakból származó széles és mély árok – tájékoztatta a szakember a lapot, mely úgy tudja, hat avar sírt is feltártak a munkák során.

Előkerült egy ismeretlen korszakba tartozó sír is, melynek nem volt melléklete, így a régészek nem tudták meghatározni a pontos korát. Ennek további érdekessége viszont, hogy a sírban fekvő ember bal karja könyök alatt amputálva volt.

A feltárt leletek a szarvasi Tessedik Sámuel múzeumba kerültek. A leletanyag megtisztítása és feldolgozása után számíthatunk egy kiállításra is a közeljövőben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.